Film/TV
0

Barbara Walters i izraelski film dobitnici medijskih nagrada homoseksualnih aktivista

Sarajevo-x.com
Televizijskoj novinarki Barbari Walters odala je priznanje posmatračka medijska grupa, koja se bori za prava homoseksualaca, GLAAD za njeno izvještavanje o transrodnoj djeci. Ona je tom prilikom izjavila da se radi o jednom od najvažnijih priznanja koje je u svom životu dobila.

“Možete zaboraviti na sve Emmyje”, izjavila je Walters za vrijeme primanja nagrade za televizijsko novinarstvo na 19-oj godišnjoj dodjeli Gay and Lesbian Alliance Against Defamation Media Awardsa. Uz to je novinarka dodala da joj ova nagrada znači puno više.

Veteranka televizije osvojila je nagradu za priču “My Secret Self: A Story of Transgender Children” (“Moj tajni život: Priča o transrodnoj djeci”), koja je bila emitovana u okviru ABC-jeve emisije “20/20”. Priča tematizira i istražuje živote i previranja djece koja rano dožive proturječja unutar vlastitog rodnog identiteta. Ova djeca rano osjete da je njihov istinski spol u suprotnosti sa onim fizičkim, prirodom im danim.

Nagrada za posebno filmsko dostignuće pripala je hebrejsko-arapskom filmu “The Bubble”, koji se bavi ljubavnom vezom između izraelskog vojnika i jednog Palestinca. Dokumentarni prvijenac “For The Bible Tells Me So” je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film.

Počasnu nagradu je primila Judy Shepard, majka ubijenog studenta homoseksualca Matthewa Sheparda, koja je postala aktivistkinja u borbi za prava homoseksualaca nakon što je njen sin brutalno ubijen prije desetak godina.

Druga počasna nagrada je otišla u ruke MTV-jevog producenta Briana Gardena, koji je osvojio nagradu Vito Russo, koja je dobila ime po homoseksualnom aktivisti i filmskom historičaru.

Ostale nagrade su uručene novini The New York Times, časopisu GQ, CNN.comu i TV showu “Boston Legal” za njihova izdanja o homoseksualnim pitanjima.

GLAAD je osnovan prije više od 20 godina kako bi kreirao pozitivnu sliku života homoseksualaca u jeku senzacionalnih medijskih izvještavanja o temi AIDS-a. Nagrade će biti predstavljene još jednom u južnoj Floridi i u Los Angelesu