Film/TV
0

"Balkansko proljeće" oduševilo Brčake

Klix.ba
(Foto: Omar Tursić)
U sali Doma kulture Brčko sinoć je održana premijera filma "Balkansko proljeće", koji je snimila brčanska omladina.

Sala je bila puna do posljednjeg mjesta, a nakon projekcije Brčaci nisu krili oduševljenje te su višeminutnim aplauzom nagradili filmsku ekipu.

"Pozitivno smo iznenađeni velikom posjetom na premijeri. Svjedoci ste da je većina prisutnih stojeći odgledala film. Ovo je naš uspjeh jer film nije imao budžet, odnosno sniman je bez novca. Uspjeli smo pronaći jedino sponzore za štampanje plakata i za zakusku nakon filma", rekao je Mirza Dervišević, jedan od reditelja filma.

Film govori o socijalnom životu mladog talentovanog hip hop izvođača, koji se svojim talentom pokušava probiti u javnost. No, zbog prepreka kao što su štele, korupcija, prljava politika i kriminal u našoj državi i na Balkanu, on nailazi na probleme sa kojima se danas najčešće susrećemo.

Bitno je istaći da je film sniman bez filmskih sredstava, a bilo je angažirano 45 osoba, koje su većinom prvi put stale pred kameru i pokazale glumačke sposobnosti.

"Poruka koju šaljemo odnosi se na korupciju i kriminal u našem gradu (Brčko, op.a.) i regiji Balkana i nadamo se da će gledatelji biti sretni što omladina Brčko distrikta pokušava da unese promjene te da pokaže da se poštenjem i dobrom voljom pravilnim smjernicama i jasnom profesionalnom vizijom može puno više napraviti", rekao je ranije za Klix.ba Dervišević.

Muzika rađena za film je unikatna, a na projektu su sarađivali i s poznatim svjetskim kompozitorom klasične muzike Georgijem Cherkinom, koji im je dao autorska prava za jednu od numera za film.

Također, premijerno su prikazana i dva sound tracka "Sabur" Tarika Hukičevića i "Dok masa spava" grupe Stay positive.

Muziku za film su radili još i reditelji Damir Glibanović, Mirza Dervišević, Denis Dafinić, Abdulkerim Popaja i Elvedin Mujagić.