Zbog riječi 'gay' i 'lezbijka'
0

Azijci cenzurirali dodjelu Oskara

Sarajevo-x.com
Azijski gledatelji televizijskog snimka s ovogodišnje dodjele Oskara gledali su cenzuriranu verziju svečanosti zbog 'nedozvoljenog rječnika' koji su gosti koristili prilikom dodjele, piše Telegraph.

Azijski televizijski kanal STAR kojeg prati oko 300 miliona gledatelja u 53 zemlje cenzurirao je govore Oskarovca Seana Penna i Dustina Lanea Blacka, scenarista filma 'Milk' jer su spomenuli riječi lezbijka i homoseksualac.

Holivudski glumac Sean Penn je prilikom preuzimanja Oskara za ulogu političara homoseksualca u filmu 'Milk' izjavio da homoseksualci trebaju imati pravo na život i bračnu zajednicu kao i heteroseksualni parovi, dok je scenarista Dustin Lane Black rekao da je film posvećen 'svim mladim lezbijkama i homoseksualcima'.

Za vrijeme održavanja ceremonije, grupa protivnika homoseksualnih brakova je protestirala ispred zgrade, a Penn se u govoru obratio upravo njima:

'Svi vi koji ste pokazali svoju mržnju prema gay ljudima i njihovim životima kad sam se večeras dovezao ovdje, trebali bi ste početi osjećati stid jer će se za nekoliko generacija vaši unuci stidjeti vas.'

STAR je oba govora cenzurirao što je razbjesnilo azijsku homoseksualnu zajednicu.

'Kao homoseksualca, ovo me stvarno razljutilo. Riječ koja govori ko sam i šta sam je zabranjena i sramotna. Ovako se javnosti šalje poruka da smo mi sramota za društvo i javnost', rekao je vidno iznervirani Pang Khee Teik, ugledni malezijski kritičar.

Jannie Poon, glasnogovornica STAR-a izjavila je da njena televizijska kuća nije namjerno htjela izazvati ogorčenje javnosti, ali da su nadležni osjećali moralnu odgovornost da cenzuriraju sporne riječi.