Film/TV
4

"Aždaja" Ivana Ramadana na festivalu u Banjoj Luci

FENA
Promocija strip albuma Milorada Vicanovića Maze i novog filma Ivana Ramadana "Aždaja - Prizivanje bosanskog zmaja" obilježili su drugi dan Šestog međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2013".

Ramadanov film o epskoj priči o bosanskom zmaju je planirano da traje 10 minuta, a strukturisan je tako da je jedna polovina snimljena kamerom, a druga animirana, te sa mnogo specijalnih efekata. Radnja je smještena u izmišljeno planinsko selo, a proteže se od Ilirskog doba, pa sve do pada Bosanskog kraljevstva.

"Publika u Banjoj Luci je mogla da vidi trejler filma i nekoliko snimaka sa pravljenja filma. Zadovoljan sam urađenim i nadam se da će za nekoliko mjeseci film biti gotov", rekao je Ramadan.

Najmlađa publika je mogla u jutarnjim satima da pogleda dva ruska filma režiserke Natalije Fedčenko, "Putevoditeljica" i "Vječna svjetlost", produkcije baltičke televizije, čiji je predstavnik Irina Astapenkova gost festival.

U popodnevnim časovima prikazan je blok poljskih filmova "Nove generacije" sa izrazito mračnom tematikom, po izboru gostiju Eve Boriševič i Agnješke Zajec iz Poljske. Drugi blok takmičarskog programa sa devet filmova je ponovo privukao mnoštvo publike u Dom omladine, a oni su bili oduševljeni ostvarenjima iz Srbije, Rusije, Španije, Hrvatske i Brazila. U sklopu ovog bloka prikazan je i film “Rabbitland” Nikole Majdaka Jr. i Ane Nedeljković, koji je premijeru doživio u Berlinu na filmskom festivalu.

Za završetak programa, publika je mogla da vidi najbolje filmove 2013. godine, poput “Betin bluz”, “Zaljubljeni do ušiju” ili “Ja sam Tom Moody”, u bloku "Cartoon d’Or".