Novi rekord
0

Avatar zaradio više od dvije milijarde dolara

Sarajevo-x.com
Avatar je i sedmu sedmicu zaredom osvoji prvo mjesto na američkom i kanadskom box officeu čime je postao prvi film koji je zaradio dvije milijarde dolara na kombinovanom tržištu Sjeverne Amerike i ostatka svijeta.

Film Jamesa Camerona zaradio je 30 miliona dolara u kinima u SAD-u i Kanadi tokom proteklog vikenda. Od 18. decembra, Avatar je zaradio 2,04 milijarde dolara, piše Hollywood.com.

Prema posljednjim procjenama, Avatar bi sutra ili prekosutra mogao prestići i film Titanic, još jedno ostvarenje Jamesa Camerona, koje trenutno zauzima prvo mjesto po zaradi u Sjevernoj Americi.

Stručnjaci smatraju da je rekordna zarada Avatara važan znak za filmsku industriju da je publika spremna platiti dodatni novac kako bi uživali u 3D tehnologiji. To znači da će flmski studiji biti spremni uložiti novac u 3D projekte znajući da će se to isplatiti.

Novi film Mela Gibsona, "Edge of Darkness", zauzeo je drugo mjesto sa 17,1 milion zarađenih dolara, a na trećem mjestu našao se film "When in Rome" sa 12,1 milionom dolara.