Ruši rekorde
0

Avatar zaradio 352 miliona dolara na box officeu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Avatar je porazio svoje rivale na box officeu tokom novogodišnjeg vikenda u Sjevernoj Americi. James Cameronov 3D SF epski spektakl zaradio je 68,3 miliona dolara tokom tri dana počevši od petka postavljajući tako rekord za film koji se tri vikenda nalazi u distribuciji. Stari rekord držao je Spider Man 2002. godine sa 45 miliona dolara.

Nakon 17 prikazivanja u kinima širom SAD-a i Kanade, Avatar je zaradio 352,1 milion dolara. Fox predviđa da bi film mogao zaraditi oko 500 miliona dolara, prenosi Reuters.

Da Cameron zna zarađivati novac dokaz je i njegov film Titanic iz 1997. godine koji je zaradio 601 milion dolara. Drugo mjesto zauzima The Dark Knight sa 533 miliona i Star Wars koji je na trećem mjestu sa 461 zarađenim milionom dolara.

"Ovo je kao voz koji ide bez kontrole. Jednostavno ide naprijed", rekao je direktor Foxove distribucije, Bert Livingston. Nastavi li sa ovakvim tempom, Avatar bi mogao ugroziti i prvo mjesto Titanica.

U nedostatku novih velikih naslova, rang lista ostalih filmova ostala je uglavnom nepromjenjena od prošle sedmice.

Sherlock Holmes nalazi se na drugom mjesto sa 38,4 miliona, dostižući tako cifru od ukupno zarađenih 140,7 miliona dolara.