Podaci TorrentFreaka
0

"Avatar" je najkopiraniji film u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
"Avatar" je najkopiraniji film u 2010. godini prema podacima sa TorrentFreaka, prenio je BBC.

Naučno-fantastična saga reditelja Jamesa Camerona koja je zaradila 2,8 milijardi dolara u kinima širom svijeta, downloadovana je čak 16,6 miliona puta sa jedne stranice za razmjenu datoteka.

Spektakularni film "Avatar" iz 2009. godine premašio je rekord "Titanica" i po ukupnoj zaradi izbio na prvo mjesto ikada snimljenih filmova. Reditelj James Cameron više puta je isticao da bi razvijanje 3D industrije značilo i upsješniju borbu protiv piratstva, no izgleda da to što je "Avatar" snimljen u 3D-u nije smetalo milionima ljudi da ga nelegalno kopiraju.

Na drugom mjestu najkopiranijih filmova je akciona komedija "Kick-Ass", koju su korisnici interneta downloadovali 11,4 miliona puta, a zatim slijedi film Christophera Nolana - "Inception", u kojem je glavnu ulogu ostvario slavni glumac Leonardo DiCaprio. Taj film skinut je 9,7 miliona puta.

Među najkopiranijim filmovima su i dva filma snimljena 2010. godine . "Toy Story 3" i "Alice in Wonderland", a u saopćenju TorrentFreaka navodi se da su podaci o nelegalnom preuzimanju filmova prikupljani sa nekoliko stranica koje sadrže linkove za skidanje torrenta.

Deset najkopiranijih filmova u 2010. godini

  1. "Avatar" - 16,6 miliona downloada
  2. "Kick-Ass" - 11,4 miliona downloada
  1. "Inception" - 9,7 miliona downloada
  2. "Shutter Island" - 9,4 miliona downloada
  3. "Iron Man 2" - 8,8 miliona downloada
  4. "Clash of the Titans" - 8 miliona downloada
  5. "Green Zone" - 7,7 miliona downloada
  6. "Sherlock Holmes" - 7,1 miliona downloada
  7. "The Hurt Locker" - 6,8 miliona downloada
  8. "Salt" - 6,7 miliona downloada