Film/TV
0

Autorica romana o Harry Potteru razmišljala o samoubistvu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autorica megapopularnih romana o mladom čarobnjaku Harry Potteru, J.K. Rowling otkrila je za britanske novine Sunday Times da je razmišljala o samoubistvu kada je postala samohrana majka nakon razvoda od svog prvog muža i našla se u teškoj novčanoj situaciji.

U to vrijeme Rowling se tek razvela od prvog supruga i živjela u premalenom stanu sa svojom kćerkicom. Stanarinu je mogla priuštiti tek kad joj je prijatelj platio 600 funti koje su joj trebale.

"Tada sam ozbiljno razmišljala o samoubistvu. Bila sam u ozbiljnoj depresiji, nije se tu radilo o nekoliko dana lošeg raspoloženja. Uslovi za život su bili zaista jadni i ja sam jednostavno potonula. Jedino što me natjeralo da potražim pomoć jeste moja kćerka. Ona me je spuštala na zemlju kad nisam bila realna i držala me prisebnom. Jednostavno sam shvatila da ona ne može odrastati uz mene u takvom stanju.”, izjavila je slavna spisateljica i tada je odlučila potražiti profesionalnu pomoć.

U to vrijeme je počela pisati svoju prvu knjigu o mladom čarobnjaku Harry Poteru, koja je objavljena 1996. godine. Od tada, više od 325 miliona knjiga prevedenih na 64 svjetska jezika prodano je diljem svijeta, a J.K. Rowling je danas jedna od najbogatijih žena svijeta.