{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Autorica projekta "Veliki ekran" Ines Mrenica odlazi iz BiH: Ovdje vlada privid normalnog života

Piše: El. Lj./Klix.ba
12.2.2018. u 22:09
124
Autorica projekta "Veliki ekran" Ines Mrenica odlazi iz BiH: Ovdje vlada privid normalnog života
124
Ines Mrenicu, producenticu, urednicu i voditeljicu "Velikog ekrana", jedine emisije u BiH koja je posvećena sedmoj umjetnosti, gledaoci BHRT-a upoznali su u proteklih šest godina. Povod našeg razgovora je jubilarna 200. emisija "Velikog ekrana" koja će biti emitovana 18. februara na BHRT-u, ali i odlazak njene autorice iz BiH.
"Dvjestota emisija 'Velikog ekrana' nekako dolazi u duhu 90. dodjele nagrada Američke filmske akademije. U duhu smo Oscara jer je ceremonija dodjele Oscara uvijek noć koja ujedinjuje film i televiziju. Jubileji su uvijek prilika televizijskim radnicima da se bave sami sobom pa ćemo se prisjetiti najzanimljivijih situacija. Osim toga ćemo se na nesvakidašnji način zahvaliti medijima koji su nas pratili ovih šest godina i olakšavali nam komunikaciju s gledaocima. Hvala i portalu Klix.ba na nesebičnoj podršci", rekla je Ines, autorica kroz čiju su emisiju prodefilovale najznačajnije svjetske filmske face.

Nepredviđene situacije, greške i gafovi sastavni su dio voditeljskog posla, a Ines nam je otkrila kako za jubilarno izdanje "Velikog ekrana" montira video o najsmješnijim trenucima. Padanje reflektora, pogrešne riječi i nespretnosti prema gostima dio su onoga što će gledaoci imati priliku vidjeti 18. februara.

"Bilo je tu zaista svega. Uzmite u obzir da sam parafrazirala slavne filmske scene, vozila auto u studiju, lebdjela kao nevjesta iz Doma za vješanje, držala ćurana u krilu kao Perhan… Imali smo prave ljudske organe i alat za obdukciju na sceni, glumila sam vampire koji ustaju iz sanduka, plastični hirurg mi je 'ubrizgavao' hijaluron u usne…", rekla je Ines čije su fotografije, koje možete pogledati u našoj fotogaleriji, nastajale kao parafraze na kultne scene iz filmova Kubricka, Lyncha itd.

O nedostatku autorskih projekata u medijimaNo, s obzirom na to da uskoro sa suprugom i djecom odlazi iz BiH, ova sezona emisije "Veliki ekran" je ujedno i posljednja. Ines priznaje da je u ovaj projekt uložila najbolje godine života i kaže nam da će joj biti žao ukoliko u medijskom prostoru ne bude postojalo ništa slično.

"Čak i onaj ko tretira kulturu na televizijama, prezentuje je na hermetičan i prevaziđen način. To valjda proizilazi iz nerazumijevanja da kultura postoji da bi oplemenjivala živote ljudi, a ne da biste vi bili pametni dok o tome pričate pred kamerama", rekla je.

Smatra da su televizije danas kič obrasci sastavljeni od banalnih serija i talent show programa sa slotovima od po šest minuta reklama.

"Ljudi su, a to ne kažem ja već istraživanja gledanosti, pokazali tabloidni interes da gledaju kako se neki anonimusi diraju ispod plahti, pa onda odu u apoteku da isprobaju dejstva afričke šljive. Na televizijama danas gledate "bla-bla" formate. Malo sviraju, nešto se i skuha uz pitanje 'Kako se osjećate u našem studiju' i šalju vam ovakve fotografije s poluotvorenim usnama poput mene", rekla je.

Od jeseni u scenarističko-rediteljskim vodamaS obzirom na to da je dijete pukovnika i da je u skladu sa očevom službom živjela u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, pakovanje kofera i odlazak iz BiH ne padaju joj teško.

"Rekla bih da ja ne odlazim iz Bosne i Hercegovine, već od gomile problema koje život običnog čovjeka komplikuje do te mjere da tek kad negdje odete vidite da ste se zapravo začahurili i ne živite normalno. Ovo je odluka koja će unaprijediti moj porodični i profesionalni život i koja će otvoriti bolju budućnost mojoj djeci. Vi ste najposjećeniji portal u BiH i znate šta su dominantne vijesti na vašim headlinesima. A znate i šta se događa u komentarima ispod. Ne treba vam voditeljica jedne male emisije reći šta ne valja. Ovdje vlada privid normalnog života, a i u toj izmaglici su počeli polako užase nazirati i svi oni koji su ucijenjeni svojim pozicijama da nam govore kako je sve ok. Meni se ne može podvaljivati ovaj nacionalistički obrazac koji zapravo služi kao krinka za ogromnu pljačku koja se dešava tri decenije, a u koju su upregnuti podobni i netalentovani čuvari sistema. Mogu si priuštiti da živim negdje drugdje. Suprug je dugo poslom i nekretninama vezan za Zagreb i Vis, a meni su ponuđeni poslovi i projekti koje ne mogu odbiti", rekla je.

Do kraja posljednje sezone "Velikog ekrana" ostalo je još dvadesetak emisija, a Ines kaže da će i posljednju emisiju uraditi s jednakim žarom kao i prvu te s ogromnim poštovanjem prema BHRT-u i ljudima koji s njom rade na projektu u, ističe, nemogućim uslovima.

U slobodno vrijeme Ines režira i piše, a na kraju nam je otkrila i da je od jeseni isključivo u scenarističko-rediteljskim vodama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: