Film/TV
0

Pisac novele "I Am Legend" umro u 87. godini

Klix.ba
Richard Matheson
Richard Matheson
Richard Matheson, autor naučnofantastičnih novela i priča koje su adaptirane za velike ekrane i televiziju, umro je u 87. godini.

Glasnogovornik Akademije naučne fikcije, fantazije i horor filmova izjavio je kako je Matheson umro u nedjelju u Los Angelesu. Nadživio je suprugu i svoje četvero djece.

Mathesonova horor novela "I Am Legend" adaptirana je tri puta u film, a posljednje izdanje je iz 2007. godine u kojem glumi Will Smith.

Često je počinjao običnim idejama: "Gledao sam film 'Drakula' i strašan je. Pomislio sam, ako bi svi na svijetu bili vampiri, to bi bilo još strašnije", rekao je jednom prilikom o nastajanju novele "I Am Legend".

Matheson je poznat i po televizijskoj seriji "Nightmare At 20.000 Feet".

"Ironična i ikonična imaginacija Richarda Mathesona stvorila je iskonske naučnofantastične priče. Njegovi 'Twilight Zones' su među najomiljenijim, a radio je i na "Real Steelu". Za mene, on je u istoj kategoriji kao Bradbury i Asimov", rekao je Steven Spielberg.

Matheson je rođen u New Jerseyju, a odrastao je u New Yorku. Počeo je izdavati knjige naučnofantastičnih priča 1950-ih. On je i pisac scenarija više od 80 filmova i serija.

Primio je World Fantasy Award za životno postignuće i Bram Stoker nagradu.

Trebao je primiti i nagradu Akademije, ali će mu biti dodijeljena posthumno.