Film/TV
0

Art kino Kriterion donosi projekcije trilogije Stiega Larssona

FENA
U art kinu Kriterion od četvrtka, 23. juna počet će projekcija prvog dijela filmske ekranizacije Millenium trilogije švedskog pisca Stiega Larssona "Muškarci koji mrze žene".

Sedam dana poslije, 30. juna uslijedit će drugi film trilogije "Djevojčica koja se igrala vatrom", dok će trilogija biti završena filmom "Kula od karata", od 7. jula, saopćeno je iz Kriteriona.

Filmovi će biti prikazivani u terminu od 20.20 sati.

Prvi dio trilogije režirao je Nils Arden Oplev, dok režiju druga dva dijela potpisuje Danijel Alfredson.

Film "Muškarci koji mrze žene" u skandinavskim kinima za tri sedmice pogledalo je 1,5 miliona gledatelja i bio je drugi na listi nezavisnih filmova s najvećom zaradom u svijetu u 2009. godini.

Dobitnik je i nagrade "Guldbagen" za 2010. godinu u tri kategorije - najbolji film, najbolja ženska uloga i nagrada publike za najbolji film.

Filmska trilogija zasnovana na Larssonovom djelu je stilizirana, inteligentna, mračna i uzbudljiva misterija, triler-drama s neočekivanim i zapanjujućim otkrićima.

Brojni kritičari opisali su Millenium kao veoma savremeno djelo koje pomjera granice žanra i uvodi nove standarde.

Inače, širom svijeta prodano je oko 26 miliona primjeraka ovih knjiga, čime je trilogija Milenijum postala jedna od najprodavanijih krimi-priča u istoriji.

Romani se bave važnim temama koje svako može da prepozna u svojoj okolini - porodičnim tajnama, društvenim anomalijama, seks-trafikingom, kriminalom, te korupcijom u svim sferama društva.

Millenium trilogija je naišla na odličan prijem kod kritičara, gdje dobiva epitete poput "neodoljivi triler", "nepokolebljiva napetost", "misteriozna priča", a posebno je pohvaljena simbolika glavne ženske ličnosti.

Filmovi se prikazuju u saradnji s "Tropikom" iz Zenice, a istovremeno će biti prikazani i u zeničkom Multiplex ekran kinu.