Film/TV
1

Armin Omerović: Uloga Boška me je oplemenila

Piše: M. Beker
Armin Omerović
Armin Omerović je mladi talentovani bh. glumac, muzičar i pjevač čija karijera ide uzlaznom putanjom. Za njegov talent čulo se i u SAD-u i Japanu nakon posljednjeg filma o sarajevskim Romeu i Juliji, u kojem je igrao ulogu Boška.

"Bila mi je čast igrati jednu takvu ličnost i prije svega čovjeka kao što je bio Boško Brkić. Rijetke su situacije u životu jednog glumca da dobije zadatak da odigra i oživi takve ličnosti, tako da je uloga Boška, prije svega, mene oplemenila i ulila mi neke nove životne vrijednosti", rekao je Omerović u razgovoru za Klix.ba

Ističe kako je samo snimanje filma s japanskom ekipom bilo naporno, ali vrlo organizirano, jer su Japanci tačno znali šta žele.

"Na čelu s kvalitetnim režiserom Shunsukeom Moritom te mojim kolegama Belmom Košutić, Rijadom Gvozdenom, Minkom Muftić i Edisom Žilićem napravili smo veoma dobar posao. Boško Brkić je u ovom filmu nosio teret svega onoga što se dešavalo u BiH i Sarajevu te sam pokušao na suptilan način prikazati njihovu neopisivu ljubav koja i danas živi. Film je premijerno prikazan u Japanu i gledalo ga je blizu 16 miliona ljudi. Vrlo su emotivno reagirali na ovaj film i drago mi je da smo prenijeli poruku da više nikada ne bude rata i da je ljubav ta koja nas čini boljim ljudima", rekao je Omerović.

Glumom se počeo baviti u ranim godinama, a prvu profesionalnu ulogu imao je već u 14. godini. U filmu "Put lubenica“ Branka Schmidta iz 2006. godine igrao je ulogu Mehe, za koju je dobio nagradu za najboljeg mladog glumca na Beofestu.

"Godine 2008. bio sam nominiran u Los Angelesu za prestižnu filmsku nagradu Young artist award u Kodak Teatru za najboljeg mladog glumca u kategoriji dugometražnog filma. Bio sam u konkurenciji s glumcima iz cijelog svijeta, među kojima su bili i glumci iz filma 'Zlatni kompas', 'Spy Kids' i sl. Eminentni kritičari i filmski radnici izdvojili su moje dosadašnje uloge u filmovima 'Armin' Ognjena Sviličića i 'Put lubenica' Branka Schmidta kao kvalitetne transformacije koje ostavljaju dubok trag", kaže Omerović.

Ističe kako za njega ne postoje male i velike uloge te da je izuzetno sretan što je imao priliku sarađivati s Arsenom Ostojićem na filmu "Halimin put“, u kojem je igrao s Mustafom Nadarevićem, od kojeg mladi glumci mogu mnogo naučiti.

"Nikako ne mogu zaobići i svoj angažman u teatru te na završnoj godini Akademije dramskih umjetnosti u klasi prvakinje drame SARTRA glumice Selme Alispahić. Moram izdvojiti ulogu u Shakespeareovoj drami 'Timon Atenjanin', gdje sam igrao Timona, a koja govori o licemjerstvu današnjeg društva, te jednu od glavnih uloga u 'Odiseji' u režiji Vlade Keroševića, u kojoj sam se susreo sa klasičnim heksametrom, jer je riječ o antičkoj predstavi", kaže Omerović.

Ne planira se zaustaviti na ovome. Cilj mu je da se do kraja iškoluje u svojoj struci jer želi biti obrazovan glumac koji će najkvalitetnije prezentirati svoju zemlju.

"Ta prezentacija se desila prošle godine na Berlinale Talent Campusu, gdje sam snimio film u njemačkoj produkciji i imao prilike učiti od Meryl Streep, Keanua Reevesa, Andie McDowell i drugih, te mi je drago da sam BiH prezentirao na pravi način", ističe Omerović.

Muzika je veliki dio Arminove osobnosti. Voli mjuzikle i opere, a svira harmoniku, klavir i gitaru. Nedavno je snimio i pjesmu "Od tebe ne odustajem" (engleska verzija "Never Say Goodbye") za koju je spot režirao njegov kolega Rijad Gvozden. Kako ističe, talent je razvio zahvaljujući svojoj porodici.

"Sve nekako potječe od odgoja i roditelja, moja majka je uvijek bila uz mene i ulijevala mi samopouzdanje, jer kad dolazite iz male sredine u velike gradove potrebno vam je volje i snage, samopouzdanja da se kvalitenije ostvarite. Mi smo država sa kvalitetnim režiserima i dobrim filmovima i predstavama te se nadam skorašnjoj saradnji s nekim od njih, jer imao sam prilike raditi s raznim režiserima iz Hrvatske, Njemačke i Japana i mogu reći da je to bogato iskustvo", rekao je Omerović.

Iako nije imao djetinjstvo kao i ostala djeca, Armin ističe da ne žali. Dok su se druga djeca igrala, on je putovao po festivalima u Berlinu, New Yorku, Parizu... te se bavio snimanjima. Trenutno radi na projektu Akademije u okviru kojeg pripremaju Dane hrvatskog filma u Orašju. Također, uskoro će snimiti novi film o kojem nije želio otkrivati detalje.