Film/TV
166

Armin Omerović: Film "The Tourist" je u konkurenciji Tampera Film Festivala u Finskoj

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Jedan od najpopularnijih mladih glumaca sa bh. prostora Armin Omerović u Zagrebu je na snimanju serije "Kud puklo da puklo" za Novu TV. Tamo je dočekao i vijest da je "The Tourist", film reditelja Ariela Shabana u kojem igra glavnu ulogu zajedno sa njemačkim glumcem Michelom Dierksom, u konkurenciji ovogodišnjeg Tampera Film Festivala u Finskoj.

Podsjetimo da je ovaj film premijerno prikazan na SFF-u nakon što je i urađen unutar projekta SFF-a i internacionalnog omnibusa "A Quintet"

"Mi smo zapravo ispričali priču o kulturnim razlikama, gostoprimstvu u smislu našeg ponosa i identiteta, te o tome kako ostatak svijeta doživljava ljude sa Balkana, ali i kako svi mi danas doživljavamo autsajdere uopšte“, kazao je za Klix.ba Armin Omerović.

Mladi glumac koji je do sada ostvario bezbroj značajnih uloga u flmovima "Put lubenica", "Armin", "Halimin put", "Boško i Admira", nakon što je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti kao najbolji student, prihvatio se zahtjevne uloge u filmu "Stupica nevidljivog dječaka" u kojem igra Alena Muhića, te filma "Hiljadarka" Nenada Đurića. Sve uloge su, kaže, na njega ostavile dubok utisak.

"Uživao sam u procesu stvaranja uloge zajedno sa njemačkim kolegom Michelom te sa Arielom koji nas je usmjeravao. Generalno pripreme i na filmu 'Hiljadarka' su bile zanimljive jer sam dosta čitao o nadrealizmu te se pripremao sa rediteljem u tom smjeru dok je film 'Stupica nevidljivog dječaka' priča o ratnoj bebici ostavljenoj u goraždanskoj bolnici. Te pripreme i snimanje su ostavile neizbrisiv trag koji je tokom snimanja rezultirao nespavanjem a nakon snimanja sam odlučio što više vremena provoditi u radionicama glume sa djecom i mladima iz Brčkog, Gradačca a uskoro i u drugim djelovima Posavine, jer gluma, teatar i film nisu razvijeni u ovim krajevima BiH“, izjavo je za Klix.ba popularni glumac Armin Omerović.