Film/TV
0

"Arhiviranje " slavnog komičara

FENA
Zahvaljujući Bolonjskom filmskom arhivu "Charlie Chaplin", trideset godina nakon smrti slavnoga komičara započinje restauracija njegove ostavštine, crno-bijelih filmova koje je dobro načeo zub vremena.

Chaplin, čiji se prepoznatljivi imidž može opisati sa samo tri riječi – geg, cilindar i štap – preminuo je prije 30 godina, 25. decembra 1977. Smatra se rodonačelnikom slapstick komedije, a filmovi "The Gold Rush", "The Kid" te njegov posljednji nijemi film "Moderna vremena" neprikosnoveni su filmski klasici.

Koliko se popularnost Charlieja Chaplina održala do današnjih dana, a i dalje raste, govore sljedeće činjenice. Tokom 1990-ih godina serija Chaplinovih filmova izašla je na DVD izdanju, zahvaljujući francuskom filmašu Francoisu Truffautu.

Od 2001. godine širom svijeta prodano je 2,8 miliona Chaplinovih filmova na DVD izdanju, od čega 725.000 u Španiji, 420.000 u SAD-u, 300.000 u Velikoj Britaniji i Francuskoj te 100.000 u Brazilu.

Prikupljanje svih potrebnih elemenata za restauraciju filmova iz arhiva te kod raznih osoba po svijetu može potrajati do šest godina, kazao je Gianluca Farinelli, direktor Bolonjskog filmskog arhiva "Charlie Chaplin".

"Ako su originalni negativi izgubljeni, restauracija se može obaviti na kopijama, no one najčešće nisu dovoljno kvalitetne, budući da su homogenizirane reduciranjem kontrasta", upozorio je Farinelli.

U pripremi je i otvorenje muzeja Charliea Chaplina u Švicarskoj, u kući Lake Leman u kojoj je Chaplin boravio posljednjih 25 godina života gdje je i umro. Ondje će biti uređena trajna izložba, kino s 200 sjedala, dućan i restoran.