Sudeći po osvojenim nagradama
2

Argo i Lincoln s najviše izgleda za osvajanje Oscara

FENA
Sudeći po nagradama osvojenim u sezoni uoči dodjele Oscara, film Bena Afflecka "Argo" ima najviše izgleda za pobjedu u kategoriji najboljeg filma, dok bi najboljim glavnim glumcem ove godine mogao biti proglašen Daniel Day-Lewis za naslovnu ulogu u filmu "Lincoln".

Affleckov film o spašavanju američkih talaca u Iranu 1979. osvojio je Zlatni globus za najbolji film, a u istoj kategoriji pobijedio je i na dodjeli nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Na dodjelama cehovskih udruga, najboljim su ga proglasili producenti, redatelji i glumci, koji čine najveću skupinu glasača Američke akademije te filmski kritičari.

Osim za najbolji film "Argo" je nominiran za mušku sporednu ulogu, adaptirani scenarij, montažu, originalnu glazbu, zvuk i montažu zvuka.

"Argu" u kategoriji najboljega filma konkuriraju "Lincoln", "Pijev život" - film snimljen po romanu Yanna Martela, mjuzikl "Jadnici", film o potrazi za Osamom bin Ladenom "Zero Dark Thirty", komedija "U dobru i u zlu", Tarantinov "Odbjegli Django" i neovisni film "Zvijeri južnih divljina".

Osvoji li Daniel Day-Lewis u nedjelju nagradu za najboljega glumca, bit će to njegov treći Oscar. U toj kategoriji nagrađen je 1989. za ulogu Christyja Browna u filmu "Moja lijeva noga" i 2007. za ulogu Daniela Plainviewa u filmu "Bit će krvi".

Uloga Lincolna Day-Lewisu je već donijela Zlatni globus i nagradu BAFTA-e te nagradu Udruženja filmskih i TV glumaca i filmskih kritičara.

"Lincoln", biografski film o 16. predsjedniku SAD-a u režiji Stevena Spielberga, u utrku za Oscare ulazi s najviše, 12 nominacija. Osim u kategoriji glavnoga glumca, film je nominiran i za najbolji film, sporednu mušku i žensku ulogu, redatelja, adaptirani scenarij, fotografiju, montažu, scenografiju, kostimografiju, originalnu glazbu i zvuk.

Po broju nominacija nakon "Lincolna" slijede "Pijev život" s 11, "Jadnici" i "U dobru i u zlu" s po osam, "Argo" sa sedam te "Ljubav" i "Zero Dark Thirty" s po pet.

Osim Day-Lewisa za glavnu mušku ulogu nominirani su Bradley Cooper ("U dobru i u zlu"), Hugh Jackman ("Jadnici"), Joaquin Phoenix ("Master") i Denzel Washington ("Let").

Popis kandidatkinja za Oscara za glavnu žensku ulogu predvodi 86-godišnja Emmanuelle Riva za ulogu u filmu "Ljubav" Michaela Hannekea o ostarjelomu bračnomu paru suočenom s teškom bolešću. Riva je za tu ulogu dobila nagradu filmskih kritičara i BAFTA-e, a film je za Oscara nominiran u kategorijama najboljega filma, najboljeg redatelja, najboljega filma na stranom jeziku i za originalni scenarij.

Uz nju su za glavnu žensku ulogu nominirane Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrence ("U dobru i u zlu"), Naomi Watts ("Nemoguće") i devetogodišnja Quvenzhane Wallis ("Zvijeri južnih divljina").

Za najbolje sporedne glumce ove godine su nominirani Alan Arkin, Robert de Niro, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones i Christopher Waltz, a za sporedne glumice Amy Adams, Sally Field, Anne Hathaway, Helen Hunt i Jacki Weawer.

Za najboljeg redatelja, uz Hanekea i Spielberga, nominirani su Benh Zeitlin ("Zvijeri južnih divljina"), Ang Lee ("Pijev život") i David O. Russell ("U dobru i u zlu").

Uz francuski film "Ljubav" u kategoriji najboljega stranog filma konkuriraju norveški "Kon-tiki", čileanski "No", danski "En kongelig affaere" i kanadski "War Witch".

Ovogodišnju dodjelu vodit će Seth MacFerlaine, a među prezenterima bit će Halle Berry, Nicole Kidman, Sandra Bullock, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Mark Wahlberg, Jean Dujardin, Christopher Plummer i Daniel Radcliffe.