Film/TV
0

Arapsko-izraelski sitcom za bolje razumijevanje

Sarajevo-x.com
Glavni lik sitcoma "Arab Work" je Amjad, arapski novinar koji živi i radi u Izraelu i koji, na svaki mogući način, pokušava da se uklopi u sredinu i da bude prihvaćen. Njegov očaj za uklapanjem u izraelsko društvo tjera ga na neurotične poteze koji, iako žalosni jer su nastali iz stvarnih dešavanja, djeluju smiješno.

Svake sedmice, pola sata "Arab Work" koristi se crnim humorom i šalama na račun obje nacije i to na televiziji kojom dominira slika Arapa kao opasnog i lošeg naroda.

Sitcom se počeo prikazivati krajem novembra, a već bilježi brojne uspjehe. Prve epizode pratilo 22% izraelskih domaćinstva, a Channel 2, izraelska TV stanica već je odlučila kupiti i drugu sezonu ove humoristične serije.

No, "Arab Work" nije samo humoristična serija o životu arapske manjine u Izraelu. Serija je zapravo rizičan pokušaj da se, koristeći humor i smijeh, približe dvije godinama zaraćene strane.

"Show nije savršen, ali mi volimo kazati da je ovo izraelsko-araapski 'Bill Cosby Show'. Ovo je prilika da Jevreji čuju i jedan drugi glas Arapa“, objasnio je za AP Vered Livine, izvršni direktor Agende, jedne izraelske filmske kuće.