|

Anto Juričić Toni iz Novog Travnika radio specijalne efekte za "Fast and Furious 7"

Anto Juričić Toni iz Novog Travnika radio specijalne efekte za "Fast and Furious 7"
869
Piše: E. M.
7.4.2015. u 21:49
90
komentara
869

dijeljenja
1/5
2/5 Foto: Anto Juričić
3/5 Foto: Anto Juričić
4/5 Foto: Anto Juričić
5/5
Sedmi nastavak filma "The Fast and the Furious" izazvao je veliko interesovanje kod publike širom svijeta, a u odjavnoj špici stoji i ime Novotravničanina Ante Juričića Tonija koji je radio vizuelne efekte ovog filma sa ekipom Digital Domaina.
Juričića je umjetnost odavno privlačila, a sa razvojem računarske tehnologije na našim područjima, počeo je svoju vještinu crtanja poboljšavati i na računarima.

Nakon dugog i teškog učenja digitalne umjetnosti zapošljava se u animacijskom studiju u BiH, gdje je svoje inspiracije pronalazio u radovima veliki svjetskih studija među kojima i Digital Domain za koje danas radi. Nakon nekoliko godina odlučio je spakovati kofere i otići u Vankuver gdje i danas živi i radi.

"Dvije sedmice nakon što sam se prijavio na konkurs za posao u Digital Domain, već sam bio na letu za Vankuver gdje sam se pridružio super talentovanom timu sastavljenom od umjetnika sa svih strana svijeta. Tadašnji tim od nekoliko stotina umjetnika je bio zadužen za vizualne efekte na Disney filmu 'Maleficent' sa Angelinom Jolie. Danas, dvije godine poslije, dio sam 'core' tima gdje sam imao priliku raditi na filmovima kao sto su 'Night at the Museum 3' i 'Fast and Furious 7'", kazao je Juričić za Klix.ba.

Digitalnom umjetnošću profesionalno se bavi već šest godina, a iako je to širok pojam, svoju najveću primjenu takav oblik stvaralaštva pronalazi upravo u filmskoj industriji. Juričić radi na vizuelnim efektima koji danas imaju veliku ulogu u stvaranju filmskih hitova. Za Juričića projekat "The Fast and the Furious 7" ima veliki značaj.

"Mnogo mi znači rad na projektu kao što je 'Fast and Furious' iz razloga što se radi o filmu koji će sigurno ostaviti trag u historiji, nažalost po tragičnoj smrti jednog od glavnih glumaca, ali i po rekordnoj zaradi koju ostvaruje po kinima cijelog svijeta", dodao je Juričić, koji je odmah po završetku ovog projekta prešao raditi "Pixels", film koji će prema njegovim riječima obradovati ljubitelje retro video igara i dobrog humora.

"Dugoročno planiram da ostanem u Kanadi i nastavim svoju karijeru u filmskoj industriji", zaključio je Juričić.

Digital domain osnovan je 1993. godine i osnovao ga je poznati redatelj James Cameron. U svom 22-godišnjem postojanju, Digital Domain je uradio vizuelne efekte za više od stotinu filmova među kojima i Titanic i Curious Case of Benjamin Button.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...