The Observer
0

"Angelina Jolie je podijelila BiH"

FENA
Angelina Jolie (Foto: Press Assoc.)
Angelina Jolie (Foto: Press Assoc.)
Londonski The Observer piše u nedjelju kako je namjera holivudske glumice Angeline Jolie da snimi film o silovanju u Bosni i Hercegovini podijelila tu "ogorčenu zemlju".

List piše da se nešto što je počelo kao glasina da Jolie namjerava snimiti film o ljubavnoj vezi između Srbina i Bošnjakinje koju je silovao pretvorilo u mnogo širu i ogorčenu raspravu o političkom i društvenom utjecaju žrtava rata i o tome ko ima pravo pričati o jednoj od najmračnijih epizoda rata u BiH - zloglasnim logorima u kojima su Bošnjakinje silovane.

Nakon što podsjeća na odluku federalnog ministra za kulturu da najprije povuče, a zatim ubrzo nakon toga obnovi dozvolu za snimanje filma, list piše kako je najveći protivnik snimanja filma šefica Udruženja Žena žrtva rata Bakira Hasečić, koja tvrdi da je svaka priča o ljubavnoj vezi između Srbina i žene koju je silovao uvreda za žrtve rata.

Nisu, međutim, sve žene žrtve rata istog mišljenja. Enisa Salčinović, koja je silovana u logoru u Foči, a sada radi u udruženju žrtava koncentracionih logora, kaže da je Jolie posjetila silovane žene u Goraždu i kako ne vjeruje da holivudska glumica želi uvrijediti ili povrijediti bilo koga.

"Pedeset posto žrtava koje su pozvale nakon što je izbila cijela ova buka o filmu ne podržava Bakiru i ne slaže se s njenom agresivnom taktikom. Bakira nema pravo govoriti u ime svih nas", rekla je Enisa Salčinović, koja tvrdi da Bakira Hasečić koristi svoj položaj i žrtve rata za unapređenje vlastitih političkih interesa kao i interesa "bošnjačkih nacionalističkih lidera s kojima je veoma bliska", piše Observer.

Tokom debate koja je izbila o filmu, nastavlja list, srušena je i neformalna zabrana kritiziranja udruženja ratnih žrtava i njihovog društvenog utjecaja.

Belma Bećirbašić, koja je istraživala logore za silovanje Bošnjakinja, rekla je listu da je sporenje o filmu "odraz mnogo dubljeg problema društva koje se i 15 godina po završetku rata sve više radikalizira i proizvodi lidere koji zloupotrebljavaju žrtve rata".

"Iza priče o Angelini Jolie i njenom filmu krije se nesposobnost našeg društva i kulture da se okrenu budućnosti i ostave rat za sobom", kaže Belma Bećirbašić.

Observer potom piše o Bakiri Hasečić, koja je i sama bila silovana, koja otvoreno priznaje da nije vidjela scenarij filma prije nego što je zatražila da njegovo snimanje bude zabranjeno.

Ona kaže da ona i njeno udruženje i dalje insistiraju na tome da ih Angelina Jolie lično uvjeri da njen film neće biti uvredljiv žrtvama. U protivnom, kaže ona, njeno udruženje bi moglo snimiti film o životu Angeline Jolie.

Observer objašnjava stav Bakire i pripadnica njenog udruženja "da niko ne može shvatiti kroz šta su prošle, pa tako i nema pravo pričati o njihovim mukama".

Vraćajući se na namjeru i planove Angeline Jolie, Observer piše da je, bez obzira na njenu dobronamjernost, teško zamisliti film o logorima za silovanje koji ne bi bio uvredljiv za žrtve takvog nasilja u Bosni i Hercegovini.