Šesta noć
42

Amra Silajdžić i brojne regionalne filmske zvijezde na crvenom tepihu SFF-a

Piše: E. Lj.
Foto: N. G./Klix.ba
Amra Silajdžić Džeko (Foto: N. G./Klix.ba)
Šeste noći 24. Sarajevo FIlm Festivala prošetala je ekipa filma "Horizont" gruzijske rediteljice Tinatin Kajrishvili, ali i brojne poznate ličnosti iz BiH, regije i svijeta.

Pažnju svih skrenula je Amra Silajdžić Džeko koja je crvenim tepihom prošetala u predivnoj plavkasto-sivoj haljini.

Ispred Narodnog pozorišta našao se Boriša Falatar, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Naše stranke, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, ekipa hrvatske dramske TV serije “Novine”, bračni par Arapović te ekipa filma "Horizont".

Tu je i bilo više od 60 žena, rediteljica, scenaristoca, dramaturginja, glumica, producentica i drugih koje su učestvovale i učestvuju u filmskoj industriji i programu SFF-a. Njihov cilj e ukazati na potrebu jednake zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama na festivalima.

Crvenim tepihom prošetale su i sestre Šima i Draženka Čuljak koje su na Sarajevo Film Festival doputovale iz Kanade. Sestre Čuljak glavne su akterke dokumentarnog filma "Sestre" hrvatskog reditelja Zdenka Jurilja koji je u sklopu Takmičarskog programa - dokumentarni film danas premijerno prikazan.

Nakon šetnje crvenim tepihom u Narodnom pozorištu upriličena je regionalna premijera filma "Horizont" gruzijske rediteljice Tinatin Kajrishvili koja nam priča priču o Giorgijevom životu koji se promijenio na najradikalniji mogući način. Iza sebe je ostavio svoj grad, svoju umjetnost, tipičnu egzistenciju pripadnika srednje klase i brak sa Anom. Sada je sam. Giorgi se povlači u osamu na jednom malom, golom otoku, gdje živi u jednostavnoj kolibi pokraj mora. U surovom krajoliku, okružen sa svega nekoliko neznanaca, Giorgi provodi vrijeme uzgajajući kokoši i loveći patke, i pokušava sastaviti krhotine svoga života. Ali njegove rane su duboke, a sjene njegove sretne prošlosti ga uporno iznova sustižu.