Zanimljivi podaci
32

Amerikanci su ove serije i filmove najviše gledali na streaming platformama u 2023. godini

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Kompanija za mjerenje tržišta Nielsen objavila je izvještaj najgledanijih serija i filmova u SAD-u za 2023. godinu.

Tako je serija "Suits" oborila rekord po broju minuta gledanja u jednoj godini, koji je prethodno držala serija "The Office".

Popularna serija "Suits" imala je ukupno 57,7 milijardi gledanih minuta u 2023. godini, dok je "The Office" imao 57,1 milijardi minuta gledanosti.

U izvještaju postoji nekoliko kategorija pa je tako moguće pogledati popis serija i filmova koji su imali ukupnu gledanost na svim streaming platformama, ali i one koji su samo na izvornim streaming platformama.

Screenshot/Nielsen
Screenshot/Nielsen

Tako se na ukupnom broju minuta, najveću gledanost poslije serije "Suits", postigle i serije "Bluey", "NCIS", "Grey's Anatomy", "Cocomelon", "The Big Bang Theory", "Gilmore Girls", "Friends", "Heartland" i "Supernatural".

U 2023. godini originalna serija koja se emitirala s najvećom gledanošću bila je "Ted Lasso" s ukupno 16,9 milijardi minuta, ali taj ukupnu broj još uvijek ima gotovo šest milijardi minuta iza posljednjih naslova na ukupnoj ljestvici.

Najgledaniji film putem streaming platformi u 2023. godini bio je "Moana", koji je imao gledanost od 11,6 milijardi minuta.

Screenshot/Nielsen
Screenshot/Nielsen

Prate ga filmovi: "Encanto", "The Super Mario Bros. Movie", "Elemental", "Minions: The Rise of Gru", "Sing 2", "Frozen", "Black Panther: Wakanda Forever", "Avatar: The Way of Water" i "Glass Onion: A Knives Out Mistery".

Važno je napomenuti da kompanija Nielsen mjeri isključivo američke televizije, isključujući gledanost u drugim zemljama i na mobilnim uređajima.