Novi "Gospodar prstenova"
0

Amerikanac napisao obećavajuću fantastičnu avanturu na mobitelu

Sarajevo-x.com
Amerikanac koji je "otipkao" svoju prvi roman na mobilnom aparatu tokom vožnji metroom u New Yorku potpisao je ugovor vrijedan nekoliko miliona dolara i to za snimanje filmske trilogije za koju producenti najavljuju da će biti uspješna kao i sada već kultni "Gospodar prstenova".

Peter Brett napisao je svoj prvi roman, "bajku za odrasle" pod naslovom "The Painted Man" na svom uređaju HP Ipaq 6515 dok se vozio podzemnim vlakom od Brooklyna do Times Squarea. Glavnu ulogu u ovom djelu imaju demoni koji noću izlaze iz samog središta planete kako bi se hranili ljudima. Čovječanstvo je u mračnom dobu i jedan od likova koristi čini istetovirane na vlastitoj koži kako bi se odbranio od demona.

Nakon što je prvo djelo postalo hit, Brett je na isti način napisao polovinu nastavka pod naslovom "The Desert Spear", a zatim je napustio posao u oblasti medicinskog izdavaštva kako bi se u potpunosti posvetio pisanju na ipak konvencionalniji način.

Planirana trilogija zapela je za oko timu Britanaca koji stoji iza naučnofantastične filmske franšize "Resident Evil" te prvi film planiraju predstaviti javnosti 2012. godine.

Jeremy Bolt, producent uspješne franšize "Resident Evil", kazao je za New York Daily News kako će prvo filmsko ostvarenje s budžetom oko 100 miliona dolara biti snimljeno u 3D formatu.

Također nije sakrio svoje oduševljenje zbog činjenice da je Peter Brett prvu knjigu napisao na svom mobitelu. "Kada sam ga prvi put upoznao pomislio sam da sigurno mora imati izuzetno snažne palčeve. Jedino mogu pretpostaviti da je u vozu bilo mnogo istetoviranih putnika koji su ga inspirisali, jer ovdje se radi o epskoj fantaziji", izjavio je britanski producent.

Svakako ne čudi i da će se u ulozi reditelja naći Paul WS Anderson, koji je zaslužan i za film "Resident Evil" koji je 2002. godine zaradio 150 miliona dolara u kino blagajnama širom svijeta.

Prvi roman Petera Bretta prodan je u 100.000 primjeraka u 17 zemalja, dok je nastavak pod naslovom "The Desert Spear" već dospio na listu bestselera, iako je tek objavljen u aprilu.

Brett trenutno piše posljednji roman, a ponekad se vozi podzemnim vozom u potrazi za inspiracijom.