Film/TV
0

Američki redatelj Jack Baric snima film o Gotovini

FENA
Američki redatelj Jack Baric, porijeklom iz Hrvatske, snima dokumentarni film "Gotovina", koji se bavi ulogom optuženog generala u ratu u Hrvatskoj, ali i njegovim godinama provedenim u Legiji stranaca.

Baric je za posljednji broj magazina "Globus" izjavio kako je film namijenjen američkoj intelektualnoj eliti, ljudima koje zanima međunarodna politika, diplomacija i suvremena povijest. Budući da se film bavi generalom optuženim za ratne zločine, redatelj se nada da će svojim pristupom razbiti određene predrasude ukorijenjene u američkom društvu.

"Vjerujem da će naš dokumentarac pobuditi veći interes za Gotovinin slučaj", kaže Baric i dodaje kako je priča o Gotovini posve dobra i dojmljiva i, kao takva, zaslužuje biti prikazana u dokumentarnom filmu.

Po njegovim riječima, o Gotovini bi se, da je američki general, već snimali i hollywoodski filmovi.

"Mi se nismo odlučili za igrani film jer je takva produkcija skupa, a dokumentarac ima i autentičnost koja se u igranom filmu gubi, koliko god spektakularno bio napravljen", tvrdi Baric.

Film "Gotovina" u produkciji kalifornijske kuće Pirate Towna bit će premijerno izveden na Sundance Festivalu iduće godine i stajat će oko pola miliona američkih dolara.

U 90-minutni film bit će uključena i 22 različita interviewa, a snimat će se na različitim područjima u Hrvatskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Britaniji.

Plakat za dokumentrarni film o generalu Gotovini već je napravljen. Nadnaslov je: "Neka istina bude ispričana". Na plakatu je obris muškarca u odori okrenuta leđima, a na nebu, u izmaglici, lebdi hrvatska zastava.