Film/TV
0

Američki filmski kritičari proglasili fantaziju najboljim filmom godine

Sarajevo-x.com
Nacionalno društvo filmskih kritičara odbacilo je dosadašnji trend i proglasilo fantastični film na španskom jeziku ''Pan's Labyrinth'' za najbolji ovogodišnji film, mjesec dana prije dodjele Oskara.

Helen Mirren za ulogu kraljice Elizabeth II u filmu "The Queen" i Forest Whitaker za ulogu diktatora iz Ugande Idi Amina u filmu "The Last King of Scotland" osvojili su nagrade kritike za najbolja glumačka ostvarenja. Ovo nisu prve nagrade za ove uloge Mirren i Whitakera, tako da je sada jasno da su oni i glavni kandidati za osvajanje Oskara u ovim kategorijama.

Meksički režiser Guillermo del Toro u filmu "Pan's Labyrinth" prikazuje priču o maloj Ofeliji, koju igra Ivana Baquero, koja odluta u magični svijet bajke, dok u stvarnom životu živi sa majkom u vrijeme španskog fašizma.

Filmovi u kojima se pojavljuju stvorenja kao što su vile, insekti i žabe prilično odudaraju od filmova koji su bazirani na stvarnim događajima kao što su "The Queen", "United 93" i "Letters From Iwo Jima". Sva tri nabrojana filma su do sada dominirali na dodjelama nagrada i koji su važili za najveće kandidate za Oskare.

Paul Greengrass je proglašen najboljim režiserom za film "United 93". U filmu se govori o putnicima aviona koji su se 11. septembra pobunili protiv otmičara na letu koji se srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije.

Peter Morgan je osvojio nagradu za najbolji scenario za film "The Queen", dramu o britanskoj kraljici Elizabeth II, koju igra Mirren. Vrijeme radnje filma je neposredno nakon smrti princeze Diane.

Nagrade za najbolje sporedne glumačke uloge su osvojili Mark Wahlberg za ulogu u krimi-drami "The Departed" i Meryl Streep za svoje dvije uloge – ulogu modnog izdavača u komediji "The Devil Wears Prada" i ulogu pjevačice u adaptaciji romana Garrisona Keillora "A Prairie Home Companion".

Filmska kritika na 41. dodjeli nagrada je proglasila "An Inconvenient Truth" za najbolji dokumentarni film. U ovom dokumentarcu je prikazana edukaciona kampanja Ala Gorea o globalnom zagrijavanju.