{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki filmski kritičar: Bosanski rat zaslužuje bolje filmove

17.3.2014. u 14:36
0
46
Američki filmski kritičar: Bosanski rat zaslužuje bolje filmove
0
Američki filmski kritičar: Bosanski rat zaslužuje bolje filmove
Scena iz filma
Američki filmski kritičar Jon Lisi u svom osvrtu na film "Venuto al mondo" piše da rat u Bosni i Hercegovini zaslužuje bolje filmove od ovog iza koje stoji talijanski režiser Sergio Castellitto.
U filmu koji je kod nas poznat kao "Venuto al mondo" osim glavnih uloga koje su pripale Penelopi Cruz i Emilu Hirschu, glume i bh. glumci Adnan Hasković, Branko Đurić, Milan Pavlović i Moamer Kasumović. Film je snimljen po istoimenom romanu talijanske spisateljice i supruge režisera, Margaret Mazzantini, a govori o ratu u Bosni i Hercegovini.

"Rat u Bosni je užasan period u svjetskoj historiji i mnogo više ljudi bi ga trebalo proučavati. Budući da je film najpopularnija umjetnička forma, film o ovoj tragediji mora rasvijetliti dešavanja i u njih uputiti one koji ne vole čitati. Zamišljam jedan film o ratu u BiH toliko snažan kao što je "Schindlerova lista" o holokaustu i "Hotel Rwanda" o genocidu u toj zemlji. Film bi trebao ohrabriti školske sisteme da u svoj plan i program uvrste dešavanja u Bosni. 'Venuto al mondo' nije taj film. Molim te, gospodine Castellitto, ne snimaj više ovakve filmove ", piše Lisi u uvodnom dijelu teksta.

Film se bazira na dva glavna događaja, Olimpijskim igrama održanim 1984. i agresiji koja je počela 1992. godine. Govori o neizmjernoj želji jedne majke da dobije dijete, želji toliko velikoj da bira surogat majku.

"Ovaj film je inferiorna verzija melodrame "Sophie’s Choice" iz 1982. godine u kojoj glumi Meryl Streep. Oba filma sentimentaliziraju globalnu tragediju, s razlikom što Streep može odglumiti sve bez problema dok se Cruz najviše naslanja na scenario i umijeće režisera. Kad radi sa Woodyjem Allenom, Pedrom Almodóvarom i Isabel Coixet, Cruz je nevjerovatna", navodi filmski kritičar.

"Spajanje ratne tematike i romanse je bio prevelik zalogaj za ovaj film. Film nema odjeka kod gledatelja i umjesto da prikaže upečatljiva dešavanja rata, pretvoren je u jeftini sentiment", navodi američki filmski kritičar u svojoj kolumni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: