Boravi u Sarajevu
73

Američka rediteljica Alexandria Bombach: Svijet je postao bezosjećajan na tuđu bol i patnju

E. Lj.
Alexandria Bombach (Foto: I. Š./Klix.ba)
Alexandria Bombach (Foto: I. Š./Klix.ba)
Alexandria Bombach, nagrađivana snimateljica, montažerka i rediteljica iz Santa Fea u New Mexicu, je na AJB DOC Film Festivalu u Sarajevu predstavila dokumentarac "Na njenim plećima". Riječ je o potresnoj i veoma važnoj priči o Nadiji Murad, 23-godišnjoj aktivistici za prava Jazida koja je preživjela genocid i seksualno ropstvo u IDIL-u.

Preživjevši strahote počinjene nad Jazidima u Sjevernom Iraku 2014. godine, Nadia je pobjegla iz seksualnog ropstva Islamske države i svjedočila smrti svojih najbližih. Dok je ljubav prema svom narodu tjera naprijed, Nadia je ponavljajući svoju priču svijetu postala glas svog naroda na međunarodnoj sceni. Njeni pobornici guraju je sve više u središte pažnje – od svjedočenja pred Vijećem sigurnosti UN-a i beskonačnih sastanaka s državnim dužnosnicima do intimnih medijskih intervjua i teških emocionalnih govora. Njenu priču Alexandria Bombach prvi put je čula u decembru 2015. godine, kada je Nadia svjedočila u UN-u.

"Njeno svjedočenje je bilo jako snažno i dirljivo. Tada sam pomislila da bi svijet možda reagovao i zaštitio te ljude nakon što čuje njihovu priču. Osam mjeseci nakon toga ponovo sam srela Nadiju koja nije odustajala od toga da ispriča šta se događa, iako je reakcija međunarodne zajednice bila gotovo nikakva. Vjerovatno je svaki put kada bi pričala šta se sve događalo preživljavala teror pa sam je pitala da li je stvarno to način na koji treba ispričati ovu priču i da li je zaista potrebno svakodnevno se podsjećati na horor kroz koji je prošla. Vjerujem da je, nakon što smo se upoznale, shvatila da to možda i nije najbolji način", ispričala je Bombach u razgovoru za Klix.ba.

Sve vrijeme je, priča nam, imala osjećaj da Nadia pričajući o tim stravičnim događajima proživljava te ružne uspomene i priznaje da se često znala pitati da li je ovaj film vrijedan toga.

"I danas se pitam isto, ali vjerujem da je ovo iskustvo bilo potrebno i meni kako bih sazrela kao rediteljica. Nikada nije lako snimiti dokumentarac. Ako vam je neko rekao da jeste ili nije dio tog svijeta ili nije znao vjerodostojno predstaviti temu kojoj se posvetio pa samim tim taj dokumentarac ne može biti dobar. Mnogi kažu da je ovo jedan od mojih najtežih projekata i definitivno jeste bio jedan od najvećih izazova u mom životu. Sve je bilo preteško, kako poslovno, tako i emocionalno. Prvo smo istražili genocid nad Jazidima, a nakon toga ono što se događalo ženama. Samo gledanje i prikupljanje materijala mi je bilo jako teško, ali jednostavno sam morala ispričati ovu priču. Svijet mora znati šta se dogodilo i kroz šta su te žene prošle", naglasila je.

Ističe da ovaj film nije samo priča o Nadiji, već o etici, posebno u novinarstvu, i svijetu koji je postao bezosjećajan na tuđu bol i patnju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Niko od nas više nema suosjećanja prema izbjeglicama, a mnogi ih više smatraju problemom nego tragedijom. Kroz Nadijino iskustvo, koja je svojoj pričom željela natjerati svijet da se počne brinuti o njima, možemo zaključiti koliko je svijet istinski nezainteresovan za ovakva pitanja. Svakim svojim filmom želim dodati malo sivila u crno-bijelu sliku svijeta. Iako film u nekim trenucima zna biti oštar prema UN-u, medijima i političarima s kojima se Nadija sreće, on pokazuje i njihovu humanost. Nadam se da će ljudi nakon što pogledaju ovaj film shvatiti koliko je ova situacija zaista kompleksna i na koji način je moguće, odnosno nemoguće pomoći nekim ljudima", rekla je.

Dodala je kako ju je ovaj film promijenio u svakom smislu te izrazila nadu da će na sličan način utjecati na one koji ga pogledaju.

"Dokumentarci su način da shvatimo kompleksne emotivne teme na način na koji to klasično novinarstvo ne može prezentovati. Ovakvi filmovi trebaju graditi veze među ljudima, a sve dok ne budemo imali razumijevanja i suosjećanja jedni prema drugima ne vjerujem da svijet može postati bolji", rekla je.

Na kraju razgovora rekla nam je kako ju je iskustvo rada na filmu "Afghanistan by Choice" kojeg je snimila 2016. godine natjeralo da ispriča i priču o Nadiji.

"To je film o fotoreporteru iz Afganistana. Interesantno je koliko mediji utječu na ono što znamo o dešavanjima iz Afganistana. Za vrijeme talibana fotografija je bila zabranjena, ali nakon njihovog pada 2001. godine počela je revolucija fotografije. Željela sam vidjeti Afganistan iz perspektive Afganistanca, ali me zanimao i način na koji oni prezentuju svoje priču svijetu te način na koji svijet na to reaguje", rekla je.

Nakon boravka u Sarajevu, naša sagovornica posvetit će se snimanju još jednog dokumentarnog filma, ali i početku pisanja scenarija za jedan igrani film.