Festival u Madridu
37

Amar Selimović nominovan za najboljeg glumca u filmu "Fearing In Sarajevo": Velika je ovo stvar

Piše: E. S.
Bh. glumac Amar Selimović zabilježio je novi uspjeh. On je nominiran za najboljeg glumca u filmu "Fearing In Sarajevo" reditelja Cristophera Peditta, koji će biti prikazan na ovogodišnjem Madrid International Film Festivalu koji se održava od 9. do 17. augusta 2019.

U istoj kategoriji našli su se Bill Paxton, Zack Gold, John La Briola, Drew Harwood, Cameron Monaghan, David Rodriguez, Mike Greca, Harper Jackson, James Harrison, Brandon McShane, Jamie Bower, Gabe Fazio i Oscar Cardenas.

Za ulogu u filmu "Fearing in Sarajevo" nominirana je i Ejla Bavčić za najbolju sporednu glumicu te Davor Golubović za najboljeg sporednog glumca. U razgovoru za Klix.ba Selimović nam je rekao da mu ova nominacija veoma imponira, bez obzira na to da li će u Madridu dobiti nagradu ili ne.

"Velika je ovo stvar, jer glumci s naših prostora i nemaju tako često priliku biti nominirani u Španiji. Najviše mi znači to što radim posao koji volim i što od njega mogu osigurati sebi egzistenciju. Naravno, znači mi i sama nominacija, jer ona dolazi kao potvrda da svoju snagu ne dajem uzalud, da neko vrednuje moj rad", iskren je Selimović.

No, teška srca ističe da je došlo nezgodno vrijeme, odnosno, vakat koji ne voli nepodobne.

"Želja za promjenom u BiH trebala bi biti veća kod ljudi, da djeci osiguramo budućnost, da ne lutaju, da ne bježe iz ove zemlje. Ja radim svoj posao, živim od svog posla, nije mi loše, ali vidim i čujem gdje živimo, vidim da ovdje ništa ne štima i duboko sam ogorčen, ne na političare, oni su davno rekli svoje, pokazali su da nas tretiraju kao bića koja nisu dostojna suživota s njima. Naprotiv, gledaju nas kao ljude koji su letargični i imuni na bolji život koji se jedino kroz pobunu i želju može promijeniti", smatra Selimović.

Prije tri godine u Jazz Clubu Monument premijerno je prikazana predstava "Fearing’s Funhouse" reditelja Christophera Peditta. U prvom planu su bili glumci i glumice koji su dvostruki zadatak izveli maestralno. Među njima su upravo Amar Selimović, Senad Alihodžić, Ejla Bavčić, Vedrana Božinović, Davor Golubović, Igor Skvarica i Amila Terzimehić koji su izuzetno težak i metaforičan tekst na engleskom jeziku prenijeli tako da skoro i nije bilo potrebe pratiti prevod u pozadini. Osim toga, svako od njih je iz scene u scenu dočarao novi lik i uspio zadržati potpunu pažnju publike tokom izvođenja predstave.

Kao muzička podloga korištena su djela jazz legende Charlesa Mingusa, a dio kostima u New Yorku osigurala je Lillyan Peditto.

Kasnije je tekst prenesen i na filmsko platno. U martu ove godine film je premijerno prikazan u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).