Sumiranje filmske smotre
2

Aleta Rajič i Amila Ramović o SFF-u: Pandemija je rasplamsala već postojeću srž festivalske groznice

E. Sk.
Animatorica Aleta Rajič i kustosica Amila Ramović zajedno sa selektorom Andreijem Tănăsescom članice su ovogodišnjeg žirija za Evropski kratki film Sarajevo Film Festivala u Mostaru.

Uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, dio programa Sarajevo Film Festivala se zbog pandemije koronavirusa održava u Mostaru, pod otvorenim nebom.

Rajič i Ramović su tim povodom za Klix sumirale ovogodišnji Sarajevo Film Festival koji je zbog pandemije koronavirusa održan online. Mada je situacija drugačija nego prethodnih godina, to, smatraju naše sagovornice, nije umanjilo vrijednost jedne od najvećih filmskih smotri.

"Ovogodišnji SFF održao se online, no to nije umanjilo kvalitet ni interes publike nego, čini se, samo doprinijelo još većem odzivu i broju ljubitelja filmske umjetnosti. Pandemija je u tom smislu mogla samo rasplamsati već postojeću srž festivalske groznice. Kategorija za koju smo donosili odluku o najboljem kratkom evropskom filmu velika je odgovornost", ističu.

Pobjednički film svoj život dalje nastavlja kroz kandidaturu za nagradu Evropske filmske akademije (EFA), kao i za razmatranje za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

"U svjetlu ovih preduvjeta bilo je uistinu zadovoljstvo odlučivati o, uvjetno rečeno, 'najzaslužnijem' autorskom radu, budući da je neupitna činjenica da su svi filmovi koje smo imali privilegiju gledati u ovoj kategoriji nedvojbeno sjajna, suvremena i kvalitativno opravdana djela evropske kinematografije. Kao žiri smo se jednoglasno složili o najužem krugu filmova, a uz blaga premišljanja i o pobjedničkom, dok je samo vijećanje bilo intelektualno stimulativan, kritički individualan, ali prije svega nevjerovatno ugodan, prijateljski razgovor koji bi se sasvim sigurno odužio i na tri sata da nije bilo vremenskog ograničenja na online sastanku", konstatuju Aleta i Amila.

Složile su se, dodaju, da su donijeli odluku vrijednu titule najboljeg evropskog kratkog filma s ukupno prisutnim elementima koje ista titula nosi. Pobjednički film ove kategorije bit će objavljen večeras, na dan zatvaranja 26. SFF-a.

"Sigurne smo da bi se i Andrei Tanasesco (treći član žirija) složio s našom izjavom, jer je prije svega neprikosnoveni džentlmen u najzdravijem smislu feminizma, a tek potom sjajan connoisseur filma. Želimo pobjedničkom filmu što uspješnije festivalsko putovanje, a ostalim autorima da nastave stvarati sjajne filmove koje ćemo, nadamo se, opet imati priliku gledati narednih godina i na velikim ekranima Sarajevo Film Festivala", poručuju Rajič i Ramović.