Ekskluzivni razgovor
70

Alejandro Inarritu za Klix.ba: Ne umanjujem vrijednost Oskara, ali Srce Sarajeva ima dodatnu težinu

Elma Ljubčić
Alejandro Inarritu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Alejandro Inarritu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Višestruki oskarovac i počasni gost 25. Sarajevo Film Festivala Alejandro Gonzalez Inarritu je u ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba govorio o filmovima koji su mu donijeli svjetsku slavu, Oskaru ali i drugim nagradama po kojima je postao poznat široj javnost, boravku u Sarajevu i meksičkoj kinematografiji.

Za svoj rad Inarritu je dobio četiri Oskara, tri za film "Birdman ili neočekivana vrlina neukosti" i jednog za film "Povratnik". Njihova važnost je neupitna, kaže nam na početku razgovora dodajući kako nagrada Počasno Srce Sarajevo koja mu je uručena na ceremoniji otvaranja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala ima dodatnu težinu i vrijednost.

"Mišljenja sam da je vrijeme jedini sudac vašem radu, jer vrijeme istinski pokazuje koliko je nešto kvalitetno. No, nagrade i takmičenja su također dobri, jer tako svijet funkcioniše. Ne bih da umanjim vrijednost Oskara kao nagrade i izuzetno mi je drago što sam dobitnik ove prestižne nagrade, ali Srce Sarajeva ima dodatnu težinu zbog svega što se veže za ovaj festival. Kada dobijem neku nagradu u takmičarskom programu uvijek osjećam neku vrstu grižnje savjesti, jer to znači da je neko drugi izgubio i ja se zbog toga uvijek osjećam loše. Ne znam, možda je do mene, ali takav sam i više mi znače ove nagrade koje dobijem kao priznanje za svoj trud i zalaganje bez da neko drugi izgubi. Također mi se sviđa dizajn nagrade, mislim da je Srce Sarajeva vizualno jedno remek djelo", rekao je Inarritu u razgovoru za Klix.ba.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Boravak u Sarajevu iskoristio je i da posjeti i upozna atraktivne turističke i historijske lokacije.

"Vidio sam mnogo divnih mjesta, danas sam bio na ručku u bašti iz osmanskog perioda, posjetio sam Tunel spasa, Vijećnicu, Jevrejsko groblje, ali i druga tužna mjesta koja daju nadu", rekao je.

Za teme svojih filmova Inarritu uvijek bira ono što ga u određenom trenutku zanima i dotiče na nekom ličnom nivou, kaže nam i dodaje kako je za film "Birdman ili neočekivana vrlina neukosti" imao priliku istraživati orla.

"To je priča o ispranom glumcu koji misli da je arhitip orla koji je poslan na Zemlju. Takav egoizam i ekscentričnost u određenoj mjeri danas najviše možemo primijetiti kod političara koji misle da su dar s neba. Priča o 'Birdmanu' je samo jedan način na koji se može objasniti kako vas pogrešna percepcija o sebi može dovesti do kraha", pojasnio je.

Nakon "Birdmana" naš sagovornik je snimio "Povratnika", jedini film za kojeg je slavni glumac Leonado DiCaprio dobio Oscara.

"To je bila jedna predivna saradnja, DiCaprio je odličan glumac koji uvijek daje najviše što može", rekao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Snimanje je bilo naporno, kaže nam, ali u isto vrijeme je predstavljalo veliko zadovoljstvo.

"Imali smo istu viziju i zaista je bilo zadovoljstvo snimati ga uprkos uvjetima u kojima smo radili. Svako ko se bavi ovim poslom treba znati da su neki setovi jako teški za snimanje, ali i da je ponekad potrebno žrtvovati se da bi se napravio dobar film. Kinematografija je širok i komplikovan pojam pa je teško definisati neka pravila. Ja snimanju filmova pristupam na jedini način na koji znam, a opet svakom filmu pristupim drugačije", ispričao je.

Na kraju razgovora pitali smo ga o poziciji meksičke kinematografije u svijetu.

"Tradicija u Meksiku jeste upravo jedna vrsta vizuelnog izražavanja. Mislim da su se mnogi umjetnici vratili korijenima i počeli pričati svoje priče. Svijet je prepoznao njihovu iskrenost i mislim da su zbog toga poštovani i nagrađivani širom svijeta", rekao je Inarritu na kraju razgovora za Klix.ba.