Prikazuje se na Kosovu
92

Albanska verzija serije "Lud, zbunjen, normalan" krenula s emitiranjem, donosimo prve detalje

I. B.
Nadarevića, Bašića i Kasumovića u albanskoj verziji zamijenio je novi trio  (Foto: YouTube)
Nadarevića, Bašića i Kasumovića u albanskoj verziji zamijenio je novi trio (Foto: YouTube)
Albanska inačica naše popularne serije "Lud, zbunjen, normalan" počela je sa emitiranjem na Kosovu po zvaničnoj licenci sa nazivom "Tre Vllaznit". Ovo je ujedno prvi put da je domaća serija adaptirana i prevedena na neki od stranih jezika, potvrđeno je za Klix.ba.

Prva od tri objavljene epizode serije čiji se naziv sa albanskog prevodi kao "Tri brata", izašla je prije 13 dana na zvaničnom YouTube kanalu ATV-a, a već je prikupila brojne pozitivne reakcije.

Serija je rađena po originalnom scenariju Feđe Isovića. Zaplet je ostao gotovo isti, no sa izmjenom likova, njihovih funkcija i u atmosferi prilagođenoj kosovskoj publici. Odvija se pod rediteljskom palicom Shkumbina Istrefija, te u produkciji ATV-a i ART Imagea.

Među glavnim ulogama gledamo već poznato lice s Kosova Ilira Tafu, kojeg iz originalne verzije serije pamtimo po njegovoj ulozi Mentora.

Tafa je ranije najmanje dva puta mjesečno dolazio u Bosnu i Hercegovinu radi snimanja i učešća u projektima koje vode bh. autori, a pozitivno iskustvo sa ovom serijom se nastavlja i sada. U albanskoj verziji serije glumi najstarijeg brata, Bajrama.

Bajram se predstavlja kao veteran, bivši borac Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), što u biti nije. Upravo to predstavlja okosnicu u dramaturgiji iz epizode u epizodu.

Uz Tafu, dvojicu njegove mlađe braće tumače vrsni kosovski mladi glumac Valmir Krasniqi, koji utjelovljuje lik Besima, te student glume sa Fakulteta umjetnosti u Prištini Lum Veseli, koji igra najmlađeg brata Blinija.

Ilir Tafa, Valmir Krasniqi i Lumi Veseli (Foto: YouTube)
Ilir Tafa, Valmir Krasniqi i Lumi Veseli (Foto: YouTube)

Iako sve podsjeća na originalni trojac - Izeta, Faruka i Damira Fazlinovića, koje su u svojstvu oca, sina i unuka, utjelovili legendarni Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović, ova priča ipak je drugačija, uz svoj originalni "štih".

Ostale uloge pripale su vrlo poznatim kosovskim glumcima i glumicama: Teute Krasniqi, Shengyl Ismaili, Edita Duli, Sabri Fejzullahu, Flakron Aliu i mnogim drugim.

Serija "Lud, zbunjen, normalan" emitirana je u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, međutim, ono što je posebno važno je činjenica da je ona prva koja je prevedena na neki od stranih jezika, adaptirana za njihove prilike i isto tako i producirana.

Posljednja, odnosno treća epizoda serije "Tre Vllaznit", objavljena je sinoć, a gledatelji je mogu pronaći na YouTube kanalu.