Film/TV
0

Al Pacino u ulozi Salvadorija Dalija

Sarajevo-x.com
Alfredo James Pacino, odnosno Al Pacino, glumac nagrađen Oskarom, Emmyjem i Tonyjem, glumit će slikara nadrealistu Salvadora Dalija u filmu ''Dali & I: The Surreal story''.

Film će režirati Andrew Nicol, a bavit će se kasnom fazom Dalijevog života kada se on potpuno posvetio nadrealizmu.

Scenario je adaptacija knjige Stana Lauryssena ''Dali and I'', a snimanje će početi u junu na lokacijama u New Yorku i Španiji.

Film će pokrivati period od 60-ih do 80-ih godina, a fokusirat će se na mentorski odnos između Dalija i Stana Lauryssensa, tada mladog dilera umjetninama.

Salvador Felip Jacint Dalí Domènech (May 11, 1904 – January 23, 1989.), poznatiji kao Salvador Dalí, bio je španski umjetnik i jedan od najvažnijih slikara 20. vijeka. Postao je poznat po svojim neobičnim, bizarnim i prelijepim prikazima u svojim nadrealističkim djelima. Također, bio je poznat po tome što je bio veoma maštovit. Dali je imao afinitet raditi neobične stvari da privukao pažnju na sebe.

Al Pacino je Oskara osvojio 1992. godine za film ''Scent of a Woman'', a ukupno je imao osam nominacija za Oskara.

Andrew M. Niccol je scenarista, producent i redatelj. Napisao je i režirao filmove ''Gattaca'', ''S1m0ne'' i ''Lord of War'', a napisao je i scenario za film ''Truman Show''.