Istinita priča
18

Al Pacino u filmu "Paterno" kao kontroverzni trener ragbi tima

Klix.ba
Legendarnog glumca Al Pacina imat ćemo priliku gledati u novom HBO filmu "Paterno" kao kontroverznog trenera ragbi tima na Univerzitetu Penn State. Ovo je još jedna u nizu njegovih saradnji s popularnom televizijskom mrežom.

Oskarovac se vraća na HBO u ulozi Joea Paternoa, a radnja filma počinje kad se on nađe u Penn State skandalu koji je šokirao akademsku zajednicu. Naime, kao trener s najviše pobjeda u historiji univerzitetskog ragbija, Paterno je bio upleten u slučaj u kojem je njegov kolega Jerry Sandusky optužen za seksualno zlostavljanje dječaka i mladića. Skandal je doveo u pitanje njegov rekordni broj pobjeda, a kasnije je otkriveno kako su Paterno i ostali odgovorni u Penn Stateu znali za Sanduskyjeve zločine.

Inače, Joe Paterno bio je glavni trener državnog Univerziteta u Pensilvaniji od 1966. do 2011. godine. Otpušten je s ovog mjesta zbog posljedica sa Sanduskyjem, a umro je u 86. godini početkom 2012. od raka pluća.

Film "Paterno", snimljen po istinitim događajima, režirao je Barry Levison, poznat po djelima "Rain Man", "Wag the Dog" i "Diner", dok iza scenarija stoje Debora Cahn i David McKenna. Pored Pacina, u filmu će glumiti još i Riley Keough, Annie Parisse, Kathy Baker, Ress Frazer, Greg Grunberg, Midori Francis i mnogi drugi.

Još nije poznato kad će se "Paterno" početi prikazivati u kinima.