Cijena 500 miliona dolara
12

Al Jazeera kupila američku televiziju

SRNA
Katarska informativna kuća Al Jazeera kupila je američki kablovski televizijski kanal Current TV.

Vjeruje se da će Al Jazeera stvoriti novi informativni kanal zasnovan na američkom kanalu, a da neće reemitovati svoj već postojeći servis vijesti na engleskom jeziku.

"Al Jazeera America će Amerikancima prenositi vijesti iz svijeta", saopštio je zaposlenima na Current TV generalni direktor Joel Hayat, dodajući da će sjedište televizije biti u Njujorku.

Bivši američki potpredsjednik Al Gore osnovao je Current TV prije sedam godina. Ovaj kanal može da prati oko 60 miliona ljudi posredstvom kablovske ili satelitske televizije u SAD. Al Jazeera planira da otvori dodatne kancelarije na ključnim američkim lokacijama pored postojećih u Njujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu, Majamiju i Čikagu, objavljeno je na sajtu ove televizije.

"Mi smo uvidjeli da možemo da damo pozitivan doprinos informacijama i vijestima koje se emituju u SAD", rekao je generalni direktor Al Jazeere.

Al Jazeera nije navela cijenu po kojoj je kupila kanal, ali je list New York Times objavio, pozivajući se na ljude koji su upoznati o sadržaju sporazuma, da je riječ o oko 500 miliona dolara, kao i da je 100 miliona dolara plaćeno Goreu, koji je posjedovao 30 odsto televizije Current TV.