Film/TV
0

Al Jazeera danas premijerno emituje prvu epizodu "Ritma Balkana"

Klix.ba
Al Jazeera Balkan danas u 17:30 sati emituje prvu epizodu serijala "Ritam Balkana".

"Ritam Balkana" kroz deset polusatnih epizoda istražuje muzičko blago zemalja regiona - od tradicionalnih formi do savremenih žanrova i stilova.

Otkriva koliko su isprepleteni ovi tradicionalni muzički izrazi i u kojoj mjeri su ih mijenjali utjecaji susjeda, zapadnih i istočnih kultura. Serijal pravi presjek ovdašnje muzičke scene, predstavlja afirmisane autore i mlade stvaraoce.

U prvoj epizodi naziva "Nova tradicija" Al Jazeera Balkans otkriva kako se formirala muzička tradicija Srbije i u kojoj su mjeri istočne i zapadne kulture mijenjale njen oblik?

Malo je poznato da u svijetu moderne muzike egzistira termin balkanski jazz. Kako je nastao? O muzičkoj tradiciji Srbije, njenoj savremenoj interpretaciji i novim trendovima iz ugla grupa "Hazari" i "Naked".

Kako je izgledao muzički Beograd šezdesetih? Prve igranke, gitarijade, koncerti. Da li je "rock and roll" mirno uplovio u jugoslovenski socijalizam i koliko je to smetalo Josipu Brozu? O tome govori poznati kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović, klavijaturista kultnih grupa Siluete i Elipse.

Grupe Hazari i Naked su, specijalno za Ritam Balkana, napravile aranžman za pjesmu Elipsa – Gola Maja.