|

Aktivistički događaj decenije u Sarajevu: Gostovanje grupe ‘The Yes Man’

Aktivistički događaj decenije u Sarajevu: Gostovanje grupe ‘The Yes Man’
0
S
Sarajevo-x.com
27.6.2006. u 11:34
0
komentara
0

dijeljenja
Aktivistički događaj decenije u Sarajevu: Gostovanje grupe ‘The Yes Man’
1999. godine, nesto prije velikih protesta u Seattle-u, Mike i Andy- “The Yes Men” (www.theyesmen.org) napravili su parodiju sa web stranicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na domenu GATT.org.
Neki ljudi su pomislili da je riječ o pravoj stranici, i počeli su slati pisma sa različitim pitanjima iz oblasti trgovine i ekonomije, da bi vremenom na kontakt email počeli stizati zvanični pozivi za učestvovanje na konferencijama na najvišem nivou.

Mike i Andy (The Yes Man), univerzitetski profesori i dugogodišnji antiglobalisticki aktivisti, odlucili su prihvatiti ponude i odjednom su postali predstavnici organizacije ciji su bili žestoki protivnici. Skupili su svoju ustedjevinu, kupili avionske karte, izmislili svoje nove identitete i krenuli….

Kao tzv. “eksperti” WTO-a, učestvovali su na konferencijama u Salzburgu (Austrija), Sydney-u (Australija), Tampere-u (Finska), te u programima CNBC-ja i BBC-ja. Od svih događaja koji su im se dešavali, Mike i Andy su napravili dokumentarni film, crnu komičnu satiru koja naglasava najgore aspekte globalnog kapitalizma. Film je učestvovao u zvanicnoj selekciji prestiznih festivala poput amsterdamske IDFA-e, Sundence Film Festa, itd.


Omladinska informativna agencija (OIA), u saradnji sa jos tri sarajevske organizacije- Green Visions, Akcija i ACIPS, imaju čast pozvati vas na javno predavanje i projekciju filma:

‘THE YES MAN U SARAJEVU”

KINO ‘Bosna’, četvrtak 29. juni u 19 sati
(ulaz slobodan)


Ovo je dogadjaj koji ne smijete propustiti. Najkreativniji i najsubverzivniji svjetski aktivisti koji se obilato koriste masovnim medijima, internetom, glumackim i talentom prerušavanja, itd. u Sarajevu će predstaviti svoj rad i biti na raspolaganju za pitanja svih u BiH kojima je građanski aktivizam trenutno jedina opcija djelovanja protiv vladajucih birokratskih i korumpiranih političkih elita. Mozda neke od ideja ‘The Yes Man’ budu korisne raznim aktivistickim inicijativama i pokretima u vrućem predizbornom periodu.

Program gostovanja ‘The Yes Men’ u Sarajevu:

Srijeda, 28. juni u 23, 20: gostovanje ‘The Yes Men’ u Centralnom Zatvoru na Federalnoj TV
Cetvrtak, 29. juni u 19 sati- KINO ‘BOSNA’: javno predavanje i projekcija filma (ulaz besplatan)+ koncert Sarajevo Drum Orchestra
Petak, 30. juni u 9,00- 13,00, Acips- Zmaja od Bosne 8, radionica ‘The Yes Men’ sa mladim aktivistima iz BiH
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.