Slučaj potresa regiju
0

Aktivistica za ljudska prava otkrila: Javile su mi se stotine Matanićevih žrtava, neke su i iz BiH

D. J.
Foto: Emica Elvedji/Pixsell
Foto: Emica Elvedji/Pixsell
Nakon što je hrvatski režiser Dalibor Matanić priznao da je pijan i drogiran zlostavljao svoje kolegice, MUP je uputio apel potencijalnim žrtvama da vjeruju u sustav i zaštitu anonimnosti te da prijave sve što može pomoći u istrazi jer bez prijava nema ni procesiranja.

Reakcije na "slučaj Matanić" se ne stišavaju, a sve je prokomentirala i Sanja Sarnavka, dugogodišnja aktivistica za ljudska i ženska prava te zakladnica i predsjednica Upravnog vijeća Zaklade Solidarna.

"Istraga je očito otvorena jer je policija zvala i nas u Zakladi Solidarna. No, ako ne bude niti jedne prijave, istraga se može zatvoriti. U slučaju prijave, državno odvjetništvo pokreće istragu. Naime, zlostavljanje i seksualno uznemiravanje su kažnjivi samo kad je počinitelj nadređen, odnosno u poziciji moći u odnosu na žrtve. A ovdje to jest slučaj. Za policiju žrtve nisu anonimne, ali za javnost jesu - one ne moraju doći u sudnicu na sučeljavanje", kazala je Sanja za Gloriju.

Mnogi se pitaju i zašto su žrtve toliko dugo čekale da progovore.

"Takvo smo društvo, filmska je industrija uzak krug, svi se poznaju. Svjesne su da će svojim iskazima zaustaviti Matanića, no, s druge strane, strahuju hoće li nakon toga dobiti ijedan posao jer će svaka od njih biti 'ona koja stvara probleme'. I to je naša stvarnost. Kad god vidim reklamu jedne političke stranke u kojoj vele 'mi smo zaštitili žene', tužno se nasmijem. To govori o potpunom nerazumijevanju problema. Zakoni se pooštravaju, no sudska praksa je svijet za sebe - kazne su minimalne, a olakotne okolnosti su i da je neko 'obiteljski čovjek', što bi trebalo biti otegotno. Još nismo spremni razumjeti žrtvu i svako si uzima za pravo da propituje sve", objašnjava.

Otkrila je i da su joj se javile brojne žene nakon što je sve dospjelo u javnost.

"Prvo sam saznala za četiri, a deset dana kasnije već se govorilo o stotinjak žena. Javljaju se i iz BiH, Srbije... Zato se toliko rasplamsalo. Iako, i jedna žrtva je previše", istaknula je Sarnavka.