Film/TV
3

Akciona komedija "(Ne)profesionalac" na repertoaru bh. kina

Klix.ba
Sacha Baron Cohen ponovo je originalan. Nakon legendarnih utjelovljenja likova Ali G-ja, Borata, Brune i Diktatora ove godine Cohen je postao Nobby – fudbalski navijač iz Grimsbyja koji nakon 28 godina ponovno pronalazi svog davno izgubljenog brata Sebastijana i otkriva da je ovaj u međuvremenu postao tajni agent agencije MI6.

Upravo njih dvojica krenut će u avanturu u kojoj će pokušati spasiti svijet od globalne katastrofe – Sebastian kao tajni agent, a Nobby kao potpuna budala.

Upravo će ih ta avantura dovesti u Afriku gdje će se pred očima svih budućih kino posjetitelja odigrati jedna od najnevjerojatnijih scena ikada prikazana u filmovima. Svi oni koji su do sada pogledali barem jedan film Sache Barona Cohena znaju da njegovi filmovi sadržavaju određene scene koje rijetko kad imamo prilike vidjeti u komercijalnim naslovima. Zato je ovaj put Cohen odlučio jednu od najekstravagantnijih scena filma predstaviti publici u popularnim televizijskim showovima kako u SAD-u tako i u Europi. Prije nekoliko sedmica sve je započelo s emisijom Jimmy Kimmel Show gdje je Baron Cohen prvi puta gostovao nakon 12 godina i publici pokazao scenu koja je toliko eksplicitna da nije smjela biti prikazana publici pred malim ekranima – već samo onoj u studiju. U sljedećih nekoliko sedmica ista stvar ponovljena je i u televizijskim emisijama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Švedskoj, Njemačkoj i nekoliko drugih zemalja Europe, a reakcije publike uglavnom su iste: šok i nevjerica, ali i "valjanje" od smijeha.

Nominiran za prestižnu nagradu Oscar i dobitnik nagrade Zlatni globus Sacha Baron Cohen – kreator nezaboravnih i legendarnih likova kao što su Borat, Bruno, Ali G i Diktator – ove nam se godine vraća kao potpuno novi lik: Nobby Butcher, vječno nezaposlen fudbalski navijač koji je prisiljen spasiti svijet. Nobby ima sve što čovjek iz Grimsbyja može poželjeti – devetero djece i djevojku koju voli više od ičega na svijetu (Rebel Wilson). Nedostaje mu samo jedna stvar u životu: njegov mlađi brat Sebastian (Mark Strong) od kojega je još kao dijete razdvojen. Nakon 28 godina potrage, Nobby je napokon pronašao svog brata u Londonu – nesvjestan da je ovaj u međuvremenu postao tajni agent organizacije MI6. Nakon njihovog katastrofalnog prvog susreta tijekom kojeg Nobby slučajno uništi Sebastijanov život i uslijed čega se obojica nađu u bijegu, uskoro otkrivaju urotu kojom se želi uništiti svijet. Kako bi spasio čovječanstvo, ali i svog brata, Nobby kreće u globalnu misiju i u potpunosti se transformira iz potpunog idiota u sofisticiranog tajnog agenta.

Čemu se publika iz svih ovih zemalja toliko smije možete otkriti već od ovoga četvrtka 03.marta kada će "(Ne)profesionalac" krenuti sa prikazivanjem na repertoaru bh. kino dvorana u distribuciji Con film, zvaničnog zastupnika studija Sony za kino distribuciji.

U novim urnebesnim avanturama Cohena uživat će publika multiplexa Cinema City u Sarajevu, Palas u Banja Luci, Ekran u Zenici i Andrićgrad u Višegradu , u kinima u Tuzli, Prijedoru i Busovači te putem pokretnih oprema u prvoj sedmici prikazivanja u Bijeljini, Tesliću, Gradišci, Širokom brijegu, Grudama, Čapljini Ilijašu i Hadžićima. (NE)PROFESIONALAC će nakon toga obići i ostatak kino dvorana u BiH.