Košarkaška priča
16

AJB DOC: Nagrada publike filmu o najvećem uspjehu bh. košarke

E. Lj.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Film "Nevjerovatno putovanje" koji je na veliko platno donio priču o najvećem uspjehu bh. košarkaške reprezentacije i njenom odlasku na Evropsko prvenstvo u Njemačku 1993. godine, gdje je osvojila osmo mjesto, dobio je Nagradu publike drugog izdanja AJB DOC-a.

Sreću zbog ovog priznanja nisu krili autori filma, španski novinar i scenarista Alvaro Gonzaez-Aller i reditelj Oliver Valente, kao ni proslavljeni bh. košarkaš Samir Avdić koji je veliki dio ovog filma.

"Presretan sam. Ovo je priča koja će ostaviti dubok trag na generacije koje dolaze, priča o teškom periodu za sve gradjane Sarajeva pa i nas sportaše. Ipak, uspjeli smo napraviti odličan sportski rezultat i predstaviti državu na najbolji mogući način. Moja dva velika prijatelja, sva velika heroja, Oliver i Alvaro, prenijelo su to na filmsko platno. Veliku zahvalnost dugujemo i rahmetili Sabahudinu Bilaloviću koji je svojom ličnom kameron zabilježio te divne trenutke koji su dio ovog filma. Nagrada publike je veliko priznanje, veoma je emotivno", rekao je Avdić.

Nagrada publike mnogo znači i Alvaru Gonzalez-Alleru koji nam je rekao kako je sada još više povezan sa Sarajevom u kojem je proveo pet godina života.

"Nije lako ispričati tudju priču, imali smo veliku odgovornost i presretni smo zbog ove nagrade", rekao je Gonzalez-Aller.

Reditelj Oliver Valente rekao je kako ova nagrada ima posebno mjesto u njegovom srcu.

"Presretan sam, nismo mogli dobiti bolju nagradu", rekao je kratko Valente. Film "Nevjerovatno putovanje" prikazan je u okviru selekcije AJB Prikazuje, a publika je u do posljednjeg mjesta popunjenoj sali autore filma nagradila višeminutnim aplauzom i stojećim ovacijama.