Drugi po redu
278

AJB DOC Film Festival počinje 20. septembra, u žiriju brojna međunarodna imena

L. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivaj AJB DOC međunarodni je festival dokumentarnog filma koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a bit će održan u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019.
"Nakon prvog AJB DOC Film Festivala, koji se pokazao veoma uspješnim, ulazimo u fazu kada treba postati veći i bolji na svim nivoima. Imali smo sreću, koja, možda i nije slučajna, da je pobjednički film prošle godine bio nominovan za nagradu Oscar. Ove godine prikazat ćemo još pet filmova bh. koprodukcije i veliko nam je zadovoljstvo da se u našoj zemlji snimaju kvalitetni dokumentarni filmovi. S aspekta napetosti i zanimljive priče, dokumentarni filmovi danas mogu parirati igranim filmovima, a dodatno imaju i notu obrazovnog aspekta i osvještavanja o određenoj temi. Vjerujem da dokumentarni film ima moć da mijenja svijet i svijest", kazao je Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić kazao je da Sarajevo postaje prepoznatljivo po festivalima te da je organizacija prvog AJB DOC-a bila izazov i adrenalin, a da je drugi test da se dostigne test prošlogodišnjeg.

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na drugom AJB DOC Film Festivalu, odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 400 filmova iz 21 zemlje. Odabrani su najbolji filmovi, i to 12 za takmičarsku, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i šest za prateći program AJB Prikazuje.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno ograničenog su trajanja prema televizijskom formatu.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Međunarodni žiri koji čini pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB Main Award", a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje "AJB Program Award". Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za "Nagradu publike".

Članovi međunarodnog žirija priznati su i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi (Al Jazeera Documentary Channel).

Sve projekcije bit će održane u Multiplexu Cinema City od 20. do 24. septembra, a informacije o filmovima i detaljima projekcija mogu se naći na web stranici Festivala.

Karte za AJB DOC Film Festival u prodaji će biti od 16. septembra u Multiplexu Cinema City.