Treći dan
63

AJB DOC Festival danas prikazuje filmove koji se bave društvenim fenomenima

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U sklopu AJB DOC Film Festivala danas će biti prikazano šest filmova koji donose sjajne životne priče kojima autori kroz različite uglove propituju društvene fenomene.

U 14 sati možete pogledat film "Unuk" autora Aleksandra Reljića. Priča je to o Evi Mozes Kor, preživjeloj logorašici Auschwitza koja je 2014. godine usvojila Rainera Hessa, unuka komandanta ovog ozloglašenog logora.

U sklopu programa AJB prikazuje, u 16 sati, možete pogledati film "Sve sa voljom" Nerme Emrić, priču koja slavi čovjeka čuvajući od zaborava fragmente prošlog vremena nepojmljivog novim generacijama.

Nakon toga, u 17 sati, slijedi projekcija filma "Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada" Sare Afsahr i kroz snažne lične priče trojice Sirijaca saznati skrivenu priču o desecima hiljada muškaraca, žena i djece koji su pod režimom predsjednika Bashara al-Assada završili u mreži tajnih zatočeničkih centara.

U 18 sati možete pogledati film "Vidim crvene ljude" Bojine Panayotove koja se nakon 25 godina provedenih u Francuskoj vraća u Bugarsku s kamerom u ruci uz sumnju da je njena porodica sarađivala s Tajnom policijom komunističkog režima i odlučuje to istražiti.

U 20 sati slijedi projekcija filma "Očevi i sinovi" Talal Derki. Njegova priča je fokusirana na Osamu i njegovog mlađeg brata Aymana i pruža nam izuzetno rijedak uvid u odrastanje u takozvanom islamskom halifatu.

Nakon toga slijedi projekcija nagrađivanog filma "Kada dođu svinje" Biljane Tutorov koji će biti prikazan u sklopu programa Last Minute Cinema, a kojim nam rediteljica ovog ostvarenja poručuje da je svaki naš gest čin odgovornosti kojim počinje promjena svijeta.

AJB DOC Film Festival televizijska kuća Al Jazeera Balkans organizirala je u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe. Festival traje do 25. septembra, a publiku očekuju 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije, među kojima i šest svjetskih premijera.

Svi zainteresovani karte za projekcije na AJB DOC festivalu mogu kupiti svakog dana od 11 do 21 sat u Box Officeu Multiplexa Cinema City, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM.

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala kao i sinopsisi filmova dostupni su na službenoj web stranici.