Svjetsko priznanje
99

Aida Begić: Velika je čast biti u društvu svjetskih rediteljskih imena

Piše: Se. H.
Aida Begić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aida Begić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aida Begić, naša poznata rediteljica, ove godine je pozvana u članstvo Američke filmske akademije koja svake godine u januaru dodjeljuje najprestižniju nagradu u oblasti kinematografije - Oscar.

Aida, koja je i članica Evropske filmske akademije, ističe kako joj priznanje mnogo znači i da je velika čast biti u društvu s rediteljskim imenima poput mađarske scenaristkinje i rediteljice Marte Meszros, južnokorejskog reditelja Kim Ki-duka, Mendose, Jessice Hausner i mnogih drugih svjetskih priznatih rediteljica i reditelja.

Povodom inicijative koju je pokrenula trenutna predsjednica Američke filmske akademije Cheryl Boone Isaacs, a koja je povećala broj žena i rasnih manjina u članstvu Akademije, naša rediteljica je rekla kako je vrijeme da se planetarno promijeni slika dominacije bijelih muškaraca u kinematografiji.

"Američka akademija je mjesto s kojeg će ta promjena sigurno odjeknuti cijelim svijetom. U Evropi se prisustvo žena posljednjih nekoliko godina mnogo više osjeti zahvaljujući sličnim inicijativama organizacija poput Euroimagesa, EWA mreže, Evropske filmske akademije, ali, prije svega, zahvaljujući angažmanu žena autorica, producentica i političarki", istakla je Begić.

Inače, član Akademije možete postati nominacijom, osvajanjem Oscara ili pozivom koji upućuje Odbor guvernera Akademije. Poziv se upućuje na osnovu posebnih zasluga i izuzetnog doprinosa filmu onim rediteljima koji imaju najmanje dva urađena filma koji odražavaju visoke standarde Akademije.

Podsjećamo, osim naše Aide Begić, ove godine među pozvanim rediteljima i rediteljicama su i Barry Jenkins, Jordan Peele, Kim Ki-duk, Theodore Melfi, David Ayer, Emmanuelle Bercot, Fatih Akin, Derek Cianfrance, Patricia Cardoso, Garth Davis, Lav Diaz, Tom Ford, Anna Hui, Kleber Mendoça Filho, Takashi Miike i Guy Ritchie.