Aida Begić o filmu "Never Leave Me": Djeca su ozbiljni ljudi, ali ih mi često ne shvatamo tako

Piše: El. B./Klix.ba
27.10.2017. u 10:12
14
23
Aida Begić o filmu "Never Leave Me": Djeca su ozbiljni ljudi, ali ih mi često ne shvatamo tako
14
Aida Begić o filmu "Never Leave Me": Djeca su ozbiljni ljudi, ali ih mi često ne shvatamo tako Aida Begić na Antalija Film Festivalu (Foto: Klix.ba)
U svečanoj atmosferi otvorenja Antalija Film Festivala premijerno je prikazan igrani film "Never leave me" (Ne ostavljaj me) bosanskohercegovačke rediteljice Aide Begić, koji nikoga u punoj kinosali nije ostavio ravnodušnim. Emotivno je premijeru doživjela i Aida koja je naišla na pozitivne reakcije publike i kritike i čiji rad je nagrađen višeminutnim aplauzom i ovacijama.
"Premijera je bila divna. Za mene je ovaj događaj predstavljao veliko uzbuđenje jer su djeca prisustvovala projekciji. Oni nisu imali mnogo prilika u životu da idu u kino, a onda se dogodi da gledaju sebe na velikom platnu u prepunoj sali od 800 mjesta. Bilo je veoma emotivno i značajno vidjeti sirijsku djecu u kontekstu koji nije umiranje, siromaštvo i patnja, već proslava", rekla je Aida u razgovoru za naš portal.

"Never Leave Me" je treći igrani film Aide Begić koji donosi priču o sirijskoj djeci, izbjeglicama i siročadi koja žive na jugoistoku Turske. Radnja filma zapravo je zasnovana na istinitim pričama i sudbinama djece iz Gaziantepa i Šanlirufe koja su ostvarila uloge u ovom filmskom ostvarenju.

"S djecom je divno raditi ukoliko nađete dovoljno motivirane i talentirane mališane, a i ako im znate pravilno pristupiti. Mi smo prošli godinu dana radionica, probnih snimanja i priprema prije nego smo odabrali djecu koja su najbolja za film. Tokom snimanja oni su se ponašali profesionalno i ozbiljno. Djeca su ozbiljni ljudi, ali ih mi često ne shvatamo ozbiljno", rekla je.

Rad na filmu je, priča nam, za njih imao prilično iscjeliteljski učinak.

"Na početku procesa većina njih je bila depresivna i povučena, a do kraja su razvili samopouzdanje i optimizam jer su vidjeli da je nekom stalo do njih. Veliku ulogu u tome je odigrala bosanska ekipa ljudi koji su ovom projektu prišli s mnogo ljubavi koju su pružili sirijskoj djeci tokom snimanja", rekla je.

Motaz, Isa, Ossama, Ahmad, Tuka, Firas i Mehmet prvi put su gledali film koji su snimli pod rediteljskom palicom Aide Begić. Njihove reakcije, naročito na neke scene koje su isječene, bile su veoma zanimljive.

"Pitali su zašto sam te dijelove izbacila, a to je već reakcija koja podsjeća na tipičnu glumačku reakciju na materijal", rekla je.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Naglašava da je, s obzirom na to da pola svijeta ratuje, nemoguće izbjeći ratnu tematiku.

"Jedino da stavimo glavu u pijesak i snimamo sapunice. Mnogi baš tako reaguju na svijet u kojem živimo. Ja radim umjetničke filmove, tako da pristup 'glava u pijesku' ne dolazi u obzir", rekla je.

Na kraju našeg razgovora na Antalija Film Festivalu Aida nam je otkrila da nastavlja rad i snimanje na projektu "Balada", priči o ljubavi koja je zasnovana na usmenoj baladi BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: