Film/TV
0

Afganistanska Oprah donosi promjene u svoju zemlju

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Mozhdah Jamalzadah je afganistanska pjevačica koja ima vlasititi TV talk-show. Nedavno se vratila u Kabul nakon što su je roditelji odveli u Kanadu još dok je bila dijete.

Ona je seksi celebrity sa milionima obožavatelja, uključujući i američkog predsjednika Baracka Obamu. Jeftinim videospotovima, ali i nastupom u Bijeloj kući u martu, Mozhdah, koja je i model, je uspjela postati pjevačka senzacija. A njen najnoviji uspjeh je što je postala voditeljica kontroverznog talk-showa. Ona je sada superzvijezda u zemlji koja se još nosi s ratom i bitkama između ideologija i kultura.

Iako je još od pete godine u Kanadi, nije zaboravila ko je i prije sedam mjeseci vratila se u rodni Kabul.

"Bila sam u emocionalnom haosu kad sam došla ovdje, ali sam brzo shvatila da ne želim nazad u Kanadu. No, ipak, ja imam svoj život, porodicu i prijatelje i u Kanadi", kaže ona, ističući kako voli obje zemlje, ali želi nešto učiniti za Afganistan.

Dvaput mjesečno posjećuje lokalno sirotište. Ta djeca zapravo ni ne znaju kolika je ona zvijezda, oni su samo sretni što ih se neko sjeti. Uz pomoć lokalne banke "Azizi", Mozhdah više od 100 djece i njihove vaspitače odvodi na ručak u luksuzni restoran s pogledom na grad.

"Djeca su ovdje u velikoj mjeri zlostavljana, baš kao i žene. To su pitanja s kojima se nastojimo uhvatiti ukoštac", govori Mozhdah.

Osjetljiva kulturološka pitanja o kojima se uglavnom ne priča otvoreno u ovoj konzervativnoj zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom istinski su izazov za njen show "Mozhdah." Činjenica da ga neki već oslovljavaju kao afganistanski "Oprah show", mogla bi joj pomoći da napravi dosta za svoju zemlju.

"Želim se pozabaviti ozbiljnim pitanjima unutar porodice, jer smatram da je ona temelj za dobrobit zajednice", kaže Mozhdah.

No, neki članovi afganistanske vlade i nisu zadovoljni njenim liberalnim političkim stavovima, ali i "činjenicom da promoviše zapadnjačku odjeću". Iako joj Talibani nikad nisu prijetili, ona kaže da je dobivala prijetnje od ostalih tvrdolinijaša, putem Facebooka, ili YouTubea. Jedna od njih je bila (kroz komentar): "Trebala bi dobiti metak u glavu, kako bi prestala s tim što radi, ona je sramota za naš narod".

Vlada je čak jednom obustavila emitiranje jedne od njenih emisija, jer ona ne nosi maramu. Iako time nije prekršila afganistanske zakone, smatrali su da to nije u skladu sa stavovima mnogih konzervativaca u zemlji.

"Mislim da su shvatili da sam ne noseći maramu mogla pokrenuti novi trend, odnosno ohrabriti djevojke da je ne nose", pojasnila je.

No, eto, tu se našao neki kompromis, ali ne i kad je riječ o teškim pitanjima. Ove sedmice imat će temu koja je tabu u Afganistanu, o razvodu. Uprkos tome što bi se neki tradicionalisti mogli buniti, snagu joj daje činjenica da ona educira svoj narod.

"Mene nije lako prepasti, ali ovdje nije kao u Kanadi. Ako vas žele najuriti, oni će to i učiniti, bez problema", govori afganistanska Oprah.

Naravno, ni ne pomišlja da sama odustane, i ističe da Afganistanci nakon desetljeća rata vape za promjenama. Mozhdah se nada da će ona biti mali dio tih promjena, javlja CNN.