Odluka publike
1

Adnan Babajić pobjednik Operacije Trijumf!

Sarajevo-x.com
Prvo izdanje regionalnog takmičenja muzičkih talenata u kojem je 16 mladića i djevojaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije imalo priliku pokazati svoje pjevačke sposobnosti dočekalo je svoj kraj. Naime, titulu pobjednika TV showa Operacija Trijumf i mogućnost ostvarenja svjetske muzičke karijere osvojio je predstavnik Bosne i Hercegovine Adnan Babajić.

Adnan Babajić iz Živinica (20) osvojio je najveći broj glasova publike i tako pobjedom sebi osigurao snimanje muzičkog albuma za svjetsko tržište kao i mnoštvo koncerata, promocija i turneja, a sve to omogućit će mu produkcijska kuća Emotion, koja je i organizovala ovaj ex-yu muzički reality TV show.

Naš predstavnik na Akademiji, koja je bila smještena u beogradskom naselju Košutnjak u blizini studija Emotiona, oduševio je publiku pjesmama "Kopriva" Al' Dina, "Pratim te" Toše Proeskog i "Tebi je lako" Bojana Marovića.

Vukašin Brajić, 24-godišnjak iz Sanskog Mosta, večeras je još jednom publici priredio spektakl svojom interpretacijom pjesmama "Easy" grupe Faith No More, "More Than Words" Extremea, te "Highway To Hell" kultne grupe AC/DC, ali ipak nije dobio dovoljan broj glasova za pobjedu.

U crnokosom Makedoncu Aleksandru Belovu (21) vjerni gledatelji Operacije Trijumf, čini se, prepoznali su nasljednika Toše Proeskog, koji je 16. oktobra 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, pa je na kraju svake gala večeri "kući" odlazio kao favorit publike. Neupitna naklonost gledatelja nije se baš svidjela članovima žirija, jer su u nekoliko navrata skromnog Makedonca blage naravi ipak, zasluženo, željeli poslati na "crnu klupu". Aleksandar je večeras na pozornici otpjevao pjesme "Krasivu" Zdravka Čolića i "Tamaru" Borisa Novkovića, ali ovoga puta nije bio najveći favorit publike.

Iako se mnogo špekuliralo o tome kako će se Danijel Pavlović (23) u Kragujevac vratiti kao pobjednik Operacije Trijumf, jer je polubrat srpske pobjednice Eurosonga 2007. godine Marije Šerifović, i njemu je ipak izmakla velika nagrada.

Premda je bila jedina predstavnica nježnijeg spola u dugo očekivanom finalu novopečena plavuša, Crnogorka Nina Petković (27), zajedno s Danijelom dobila je mali broj glasova već u prvom dijelu ovog muzičkog spektakla, te je ostatak večeri sa profesorima i ostalim kolegama navijala za finaliste koji su prošli u uži krug.

Na odlučujućoj gala večeri neizostavni su bili i članovi žirija nama dobro poznata Ismeta Dervoz i Tonči Huljić, jedan od najpoznatijih hrvatskih kompozitora, aranžera i producenata, koji ni ovaj put nisu propustili priliku da prokomentarišu nastupe finalista jednog od najzahtjevnijih muzičkih projekata na Balkanu. Treći član žirija, Marina Tucaković, slavna srpska autorica mnogobrojnih hitova Zdravka Čolića, Bijelog dugmeta, Magazina, Zane, Severine i mnogih drugih, nakon iznenadne smrti sina početkom decembra napustila je ovaj projekat.

Tokom tri mjeseca koja su proveli u Akademiji Operacije Trijumf kandidati iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije imali su priliku učiti o svemu što je jednoj muzičkoj zvijezdi potrebno, i to od profesora pjevanja Miće Pajevića, Snežane Vukomanović, uspješne autorice muzičkih tekstova, Mirka Vukomanovića, kompozitora, aranžera i muzičkog producenta, proslavljene koreografkinje i plesačice Milice Cerović, te doktora Saše Plećevića koji je takmičarima davao satove fitnesa. U ulozi direktora akademije dobro se snašao i Saša Dragić, poznati menadžer i kompozitor koji se muzikom bavi više od 25 godina.

Od početka Operacije Trijumf, u kojoj su se vrckava Ana Mihajlovski, zavodljiva Nikolina Pišek i svestrani Milan Kalinić i Dragan Marinković odlično snašli u voditeljskoj ulozi, uz mlade muzičke talente nastupalo je nekoliko stranih muzičkih zvijezda i mnoštvo regionalnih i domaćih muzičara poput Elvira Lakovića Lake, Deena, Akija Rahimovskog, Željka Joksimovića, Severine, Gorana Karana, Petra Graše, Danijele Martinović, Jelene Rozge, Marije Šerifović, Karoline Gočeve, Aleksandre Radović i grupa Let3 i Negative.

Podsjećamo, na prvoj gala večeri Operacije Trijumf nastupila je svjetska muzička diva Anastacia, a svoj raniji hit "Left Outside Alone" otpjevala je uz "pomoć" Sonje Bakić, srpske predstavnice koja, uprkos zadivljujućim pjevačkim sposobnostima, ipak nije dospjela do finala.

Da li će naš Adnan i ostali ambiciozni polaznici Akademije Operacije Trijumf zaista i ostvariti svoje snove i vinuti se u zvijezde, kako su tokom ovog showa predviđali profesori i članovi žirija, ili će vrlo brzo otići u zaborav, kao mnogi pobjednici i učesnici ranijih reality TV projekata, ostaje da se vidi