Veliki planovi
100

Adis Kutkut Billain piše i režira vlastiti SciFi film

Klix.ba
Foto: Andreja Marković
Foto: Andreja Marković
Nakon više od deset godina aktivnog djelovanja na muzičkoj sceni, Adis Kutkut Billain najavio je kako piše i režira vlastiti SciFi film.

Kutkut ovaj projekat opisuje kao vrlo izazovan, te kaže kako je u pitanju prvi film unutar "Cyberneuro" žanra.

"Kroz sva svoja izdanja, počevši od EP-ova Blockfield, Colossus, Colonize, Extraction, Codename, pa do njegovog posljednjeg albuma 'Nomad's Revenge', predstavio sam seriju nelinearnih narativa, koji tvore jedan potpuno novi univerzum u stilu svemirske opere, bogat likovima i njihovim kompleksnim sudbinama", kaže Billain.

Priča, koju nam Billain oktriva, crpi svoju složenost iz čitavog desetljeća sazrijevanja, a povezana je sa njegovim ranim drum and bass izdanjima, što ovaj projekat čini prvim ove vrste i obima – filmom pionirom, satkanim od novih drum and bass formi.

Film nosi naziv "Fugitive", a temelji se na kratkoj priči koju je Billain napisao prije dvije godine, o jednom od tri protagonista iz njegovog konceptualnog kratkog filma "Nomad's Revenge“, koji je dio istoimenog albuma, izdatog 2019. godine.

"Na ovom izuzetnom projektu sarađivao sam sa jednim mladim talentovanim animatorom, čiji identitet za sada ne mogu otkriti, 3d modelerom Geordie Third, poznatim kao Machine Cult, iz Škotske, i ilustratorom Gačnik Markom iz Sarajeva, kao asistentom na kreiranju ilustriranih nacrta za priču. Scenarij donosi složenu igru kvantnih razina i vremenskih ehoa, temeljenu na međudjelovanju n-tijela, koja se odvija u budućnosti, a kojoj svjedočimo kroz oči likova", nastavlja.

Još uvijek nije poznat zvanični datum izlaska filma "Fugitive", niti je poznato ko će biti njegov distributer.