14. aprila
1

Ademir Kenović i Elmir Jukić gosti Bosanskohercegovačkog Film Festival u New Yorku

Klix.ba
Gosti 15. Bosanskohercegvačkog Film Festival (BHFF) bit će poznati reditelj Ademir Kenovič i mladi talentovani reditelj Elmir Jukić. Oni će se pridružiti legendarnom bh. glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću u subotu, 14. aprila, u SVA teatru u New Yorku za razgovor sa publikom nakon prikazivanja filma Žaba u 18 sati.

Ademir Kenović je bh. reditelj i producent. Diplomirao je na Sarajevskom univerzitetu 1975. godine. Od 1972. do 1973. godine studirao je film, englesku književnost i umjetnost na Denison univerzitetu u Ohaju. Trenutno predaje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov film Ovo malo duše (1986. god.) je prikazan na Kanskom filmskom festivalu, a Kuduz (1989. god.) je nominovan za nagradu evropske filmske akademije. Savršeni krug (1997. god.) osvojio je François Chalais nagradu. Kenović je producent filma Žaba, kojeg je režirao Elmir Jukić.

Elmir Jukić je poznati pozorišni reditelj i novinar. Režirao je mnogo televizijskih programa kao što su "Lud, Zbunjen, Normalan", te "Kriza" i "Dva smo svijeta različita". Također je režirao nekoliko kratkih filmova, uključujući film "Majka" (2009. god.), koji je prikazan i na osmogodišnjem BHFF-u, prije svog prvog dugometražnog filma "Žaba".

Film "Žaba" reditelja Jukića i producenta Kenovića u kojem glumi Hadžihafizbegović, je vrlo emotivan prikaz susreta nekoliko muškaraca kod brice Zeke, gdje nerješeni porodični problemi i ratne rane izbijaju na površinu. Hadžihafizbegovićeva izvedba glavne uloge je trijumfalna, u filmu koji perceptivno proučava PTSP, muškost i socijalne teškoće s kojima se trenutno suočava BiH.

BHFF će ove godine biti održan od 11. do 14. aprila.