Odlične reakcije
0

76. Mostra: Gray i Polanski oduševili kritičare i publiku

SRNA
Filmovi Romana Polanskog "Optužujem" i Jamesa Grayja "Ad astra" ostavili su najupečatljiviji utisak na filmske kritičare nakon prvog dijela Venecijanskog festivala.

Polanski se bavi čuvenom Dreyfusovom aferom, ali tako što akcenat priče stavlja na šefa francuske kontraobavještajne službe, koji piscu Emilu Zoli otkriva da je afera podmetnuta Dreyfusu.

Zola se poslije javno, u novinama, obratio optužnicom samom predsjedniku republike.

Uz odlične kritike, filmski portali navode da Polanski ovim filmom ponovo obara rekorde na kinoblagajnama.

Posebno laskave kritike dobio je James Gray za jednu vrstu naučnofantastične drame "Ad astra", o astronautu koji traga za istinom o svom ocu.

Film je urađen prema poznatom romanu Josepha Conrada "Srce tame", a u glavnoj ulozi briljira Brad Pitt.

Veliku pažnju izazvala je i režiserka iz Saudijske Arabije Haifaa Al-Mansour, koja radi filmove o promjenama u saudijskom društvu - ovaj put o ženi koja bi da se bavi politikom, ali za to nema nikakih šansi u vjerskom i patrijarhalnom društvu.

Njen film "Savršeni kandidat" jedan je od favorita Festivala, sudeći prema reagovanju publike i kritičara.

Japanac Hirokazu Kore-eda predstavio se ostvarenjem "Istina", a zapažen je i film Marija Martonea "Gradonačelnik Rio Sanite", koji se bavi napuljskim mafijašima.

U nastavku Festivala sa nestrpljenjem se očekuju filmovi Roya Andersona "O beskonačnosti", Loua Yea "Subotnja fikcija", Pabla Larraina "Ema", te Atoma Egoyana "Počasni gost".

O nagradama odlučuje žiri na čijem je čelu argentinski režiser Lucrecia Martel.