50. godišnjica filma "La Dolce Vita"

F
FENA
20.11.2008. u 16:20
0
0
50. godišnjica filma "La Dolce Vita"
0
50. godišnjica filma "La Dolce Vita"
Vlasti Riminija, rodnog grada Federica Fellinija u 2009. obilježavaju pola vijeka od izlaska njegovog filma "Slatki život" koji je ušao u sve filmske antologije.
Proslava je u Riminiju počela još prošle sedmice međunarodnom konvencijom o "Slatkom životu" na kojoj su govorili filmski kritičari, sociolozi, psihoanalitičari, kompozitori, etimolozi i jedan svećenik.

Prošle sedmice otvorena je i izložba "Knjige o mojoj kući", koja obuhvata knjige koje je Felini čuvao kod kuće i koje su imale utjecaj na njega - od stripova i krimi romana do Freuda i Sokrata.

"La Dolce Vita" slavit će se i u Hollywoodu, izložbom slikarskih radova iz Fellinijeve "Knjige snova" koja će biti otvorena 22. januara.

"Slatki život", trosatni crno-bijeli film obilježio je filmsku historiju, iako je na početku bio izložem raznim napadima. U vrijeme nastanka smatran je skandaloznim, a crkveni i konzervativni krugovi pozivali su na njegovu zabranu.

No, danas se "Slatki život" smatra filmom s moralnom porukom koji je čedniji od nekih TV reklama, a posebno je važan kao prikaz "kulture celebrityja" u nastajanju.

"Slatki život" je film s Marcellom Mastroiannijem i Anitom Ekberg koji se bavi novinarom koji istražuje život bogatih i slavnih u Rimu i pri tom upoznaje zlatnu mladež, starlete, lokalnu aristokraciju i ostale lokalne zvijezde.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: