Izložba u Londonu
0

50 godina filmova o Jamesu Bondu

FENA
Daniel Craig kao James Bond
Daniel Craig kao James Bond
Pedeset godina nakon što je snimljen film "Dr.No", prvi film o fiktivnom britanskom špijunu Jamesu Bondu sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi, londonski Barbican centar u julu otvara izložbu u kojoj će pokušati pružiti "pogled iznutra" u svijet dizajna i stila najutjecajnijeg svjetskog filmskog brenda.

Zamišljena kao posveta umjetnosti i umješnosti koja stoji iza filmova o poznatom tajnom agentu snimljenim po romanima britanskog književnika Iana Fleminga, izložba "Designing 007: Fifty Years of Bond Style" (Dizajniranje agenta 007: 50 godina Bondovog stila) koja se otvara 6. jula u tome centru, najavljena je kao "multi-osjetilno iskustvo" koje će javnosti predstaviti 50-godišnju povijest Bondovih 'gadgeta', filmskih scenografija, kostima i automobila, kao i skice, crteže i modele na temelju kojih su izrađeni.

"Filmovi o Bondu su remekdjela filmske umjetnosti. Oni jesu blockbusteri ali su istodobno prekrasno napravljeni. Ovo je izložba snažnog kulturnog konteksta koja se bavi 'nevidljivim' Bondom, u kojoj ćemo napraviti nešto što još niko nije: pokazati cjelovit kreativni proces koji stoji iza tih filmova", kazala je o izložbi njena kustosica, modna povjesničarka Bronwyn Cosgrave za britanski Guardian.

Kako se navodi u najavi izložbe na mrežnim stranicama centra Barbican, izložba "Designing 007" istražuje "umješnost koja stoji iza zvijezda s ekrana, tajne službe i zločinaca, kostima i procesa njihova nastanka, dizajna scenografije i produkcije, automobila, Bondovih tehničkih pomagala i specijalnih efekata, grafičkog dizajna, egzotičnih lokacija i ostalog.

Bit će tu i razna Bondova prijevozna sredstva kojima se Bond koristi - brod, snowmobile, ali i Aston Martin DB5 bez kojega, kako ističe Cosgrave, izložba o Bondu ne bi bila potpuna.

Izložba je ostvarena u suradnji s kompanijom Eon Productions, producentskom kućom koja stoji iza Bondovih filmova i koja je njezinoj autorici omogućila cjelovit pristup svojim arhivima, a obuhvaćat će sve Bondove filmove, od prvoga "Dr. No" iz 1962., do najnovijeg 23. po redu "Skyfall", koji izlazi krajem ove godine, 26. oktobra.

Kao neke od najzanimljivijih eksponata Barbican najavljuje tehnička pomagala i oružje koje su za Bonda i njegove zle protivnike osmislili stručnjaci za specijalne efekte John Stears, Syd Cain i Chris Corbould, te brojne scenske rekvizite, knjige snimanja produkcijskih dizajnera Kena Adama i Petera Lamonta i kostime Bumble Dawson, Donfelda, Julie Harris, Lindy Hemming, Ronalda Pattersona, Emme Porteous i Jany Temime.

Među izlošcima će se naći i kupaće gaće koje je Daniel Craig nosio u filmu "Casino Royale" (2006.), te bogati scenski rekviziti vodećih holivudskih kostimografa i velikih modnih imena kao što su Giorgio Armani, Brioni, Roberto Cavalli, Tom Ford, Hubert de Givenchy, Frida Giannini iz kuće Gucci, Douglas Hayward, Rifat Ozbek, Jenny Packham, Miuccia Prada, Oscar de la Renta, Anthony Sinclair, Philip Treacy, Emanuel Ungaro i Donatella Versace.

Izložba će biti otvorena do 5. septembra, nakon čega se u sklopu trogodišnje turneje seli u Toronto, u Kanadu.