Online anketa
0

5 najjezivijih filmova svih vremena

Sarajevo-x.com
U jednoj online anketi, čitatelji su od 16 ponuđenih hit horrora, odabrali pet horrora "za vrištanje". To nisu klasični horrori s potocima krvi i masovnim pokoljima, ali su definitivno oni koji su obilježili ovaj filmski žanr. "Najgorih" pet tako su:

1."The Haunting" (1963.), kultni horror snimljen po priči Shirley Jackson nije klasični horror film pun krvi, nego film o "silama mraka" i prvi moderni horror paranormalne tematike. Glavne uloge tumače Julie Harris, Richard Johnson i Russ Tamblyn.

  1. “Psycho” (1960), Hitchcockov klasik je i nakon skoro 50 godina jedan od filmova koji led krv u žilama i sa kultnom scenom ubistva pod tušem zaslužuje visoko mjesto na listi horrora. Glavne uloge u "Psychu" igraju Anthony Perkins, Janet Leigh i Vera Miles.

3.“The Others” (2001) film sa ne tako neobičnom temom "uklete kuće", ali definitivno s neočekivanim obratom. Majku koja očajnički štiti svoju djecu od dnevnog svjetla glumi Nicole Kidman.

4.“The Changeling” (1980) je film o nesretnom životu Dr. Johna Russela koji bježeći iz grada unajmljuje viktorijanski dvorac pun duhova ubijene djece. Johna Russela glumi George C. Scott, a film je snimljen po navodno istinitoj priči pisca Russela Huntera.

5.“Rosemary’s Baby” (1968), užasna priča o trudnici koja osjeća da s njenim djetetom nešto nije u redu nakon što počne trpiti užasne bolove. Film Romana Polanskog s Miom Farrow u ulozi nesretne majke koja rađa Sotoninog sina doživio je veliki uspjeh, a tad veoma mladu Miu lansirao u zvijezde.

Filmovi koji su učestvovali u anketi su:

"The Haunting" "Psycho" "The Others" "The Changeling" "Rosemary's Baby" "The Blair Witch Project" "The Mummy" "Poltergeist" "The Masque of the Red Death" "The Orphanage" "The Creature from the Black Lagoon"

"Carnival of Souls" "Dracula" "Frankenstein" "Nosferatu" "The Last Man on Earth"