Film/TV
0

“300“ na repertoaru Meeting Pointa

Sarajevo-x.com
Na repertoar kina Meeting Point 10. maja stiže ekranizacija stripa Franka Millera koja i dalje rastura svjetski box-office i diže kontroverze. Naravno, riječ je o istorijskom spektaklu "300", jednom od najočekivanijih naslova ove godine.

Frank Miller možda djeluje kao autor čija je djela lako adaptirati, no bio je potreban neko ko će s jednakom žestinom i energijom prenijeti njegovu viziju antičke Sparte na veliko platno. Izbor je pao na Zacka Snydera. A da je izbor bio ispravan pokazuje Millerovo zadovoljstvo nakon što je vidio film, ali svakako i cifre na box officeu - film 300 do sada je zaradio oko 450 miliona dolara.

Priča o bitci kod Termopilskog klanca u kojoj se 300 Spartanaca junački suprotstavilo brojčano nadmoćnoj perzijskoj vojsci prvi je blockbuster sezone, i to ne samo zbog uspjeha na box-officeu, nego i zbog kontroverzi koje prate njegovu recepciju u svijetu kritike ali i politike.

Naime, još od berlinske pretpremijere kritičari se pitaju kako događaji opisani u filmu korespondiraju s trenutnom američkom politikom, povlačeći paralele između likova u filmu i Georgea W. Busha. No, nisu se uspjeli složiti oko toga je li Bush kralj Leonida (vođa Spartanac) ili pak perzijski kralj Kserkso? U Iranu se film počeo prikazivati za vrijeme Noruza (perzijske Nove godine), a kako je opisani događaj u njihovoj istoriji zapamćen kao pozitivan, jednodimenzionalan prikaz zle perzijske vojske izazvao je vrlo loše reakcije javnosti. Bilo je i onih koji su film optuživali za homofobiju, homoerotizam, a raspravljalo se i o androgenom izgledu kralja Kserksa koji služi kao protuteža spartanskoj "muževnosti". No kako ističu u Warner Brosu film je ipak djelo fikcije i nema nikakvu drugu namjeru osim da zabavi publiku.

Film 300 sarajevska publika će u kinu Meeting Point moći pogledati od sutra u terminima od 19 i 21 sat.